2024.10.14. 10:56

  • Indítja európai offenzíváját a BYD, első körben a német piacon szeretne komolyabb szereplővé válni. 
  • Konkrét darabszámokat nem mondott a cég vezérhelyettese, de az ársávot belőtte. 
420A1111

A kínai BYD villanyautó-gyártó, amely Szegeden építi fel európai üzemét, fel akarja gyorsítani eladásait Németországban a következő hat hónapokban – jelentette ki Stella Li, a vállalat elnökhelyettese a napokban a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjújában, amelyről a Reuters számolt be. 

A BYD „kevesebb mint fél év alatt” akarja megvetni lábát Európa legnagyobb újautó-piacán – közölte Li, egyúttal kihasználta az alkalmat arra, hogy ostorozza az Európai Unió büntetővámját, amit a Kínában gyártott elektromos autókra vetettek ki és természetesen megdicsérte a kínai megoldásokat. 

Szerinte nem számít, hogy Németország ellenezte az intézkedést, az autóvásárlók mindenképpen veszítenek a magasabb vámmal, mert nehezebben juthat hozzá a kínai ipar gyártmányaihoz. Arról is beszélt, hogy egyébként jó előre kicselezték a kereskedelem korlátozását, hiszen szegedi üzemük futószalagjairól már 2025 végétől legördülnek az első helyben gyártott villanyautók.  Ezeket, ugye, nem érinti és nem drágítja meg, hogy az EU 2025-től megszigorítja az új autókra vonatkozó károsanyag-kibocsátási normáját.

„Azt gondolom, hogy jelentős piaci szereplők leszünk Európában” – előlegezte meg a menedzser cége sikerét. A németországi értékesítési csapatot megerősítették és kibővítették.

Legfőbb feladatuk, hogy eloszlassák az autósok aggodalmait a kínai autóipar termékeivel szemben. Ezen az úton a japán és a koreai autógyártók nyomába lépnek, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt álltak szemben ugyanezzel a problémával. Li elzárkózott attól, hogy konkrét darabszámot mondjon arról, hány autót akarnak eladni Németországban vagy Európában a jövő évben. Azt azonban elárulta, hogy jellemzően 25 ezer és 30 ezer euró közötti áron (10-12 millió forint) akarják kínálni termékeiket.