Toyota alelnök: nem tervezzük a Supra brand elkaszálását

2024.10.15. 17:17

  • A Magna Steyr jelentése szerint 2026-ban befejeződik a Toyota GR Supra és a BMW Z4 gyártása.
  • Bár a BMW Z4 utód nélkül marad, a Toyota egyik alelnöke szerint ők nem tervezik a Supra brand elkaszálását.
  • Ebből arra következtethetünk, hogy a Toyota egymaga fejleszti a Supra következő generációját.

Idén májusban derült fény arra, hogy a Magna Steyr osztrák üzemében végéhez közeledik a BMW Z4 és a hozzá ezer szállal kapcsolódó Toyota GR Supra gyártása. A vállalat jelentése szerint a két modell 2026-ig készül, a BMW Z4 pedig biztosan utód nélkül marad.

Mivel a jelengenerációs Supra és Z4 közös alapokra épül, amit a két márka költségcsökkentési okokból együtt fejlesztett, a Z4 utód nélküli halálával úgy tűnt, a Supra jövője is veszélybe kerül. Sean Hanley, a Toyota Ausztrália marketingért felelős elnökhelyettese szerint azonban nincs mitől tartani. „Nem tervezzük a Supra brand elkaszálását. [...] A BMW nem Toyota. A feltételezés, hogy a Suprának vége, pusztán spekuláció." – mondta a vezető.

DSC09105



Bár ezt úgy is értelmezhetnénk, hogy a BMW Z4 kifutása után a Toyota egymaga építi tovább a Suprákat, valószínűleg nem erről van szó. Érdekes, hogy Sean Hanley a jelenlegi konkrét modell helyett a Suprát mint brandet emlegeti. Ebből arra következtethetünk, hogy bár a jelenlegi Supra generáció gyártása tényleg a végéhez közeledik, a brand egy új, kizárólag a Toyota által fejlesztett modellel tovább él majd.

Ezzel egybecsengenek Dave Christ szavai is. A Toyota észak-amerikai részlegének alelnöke korábban úgy fogalmazott: „a BMW-vel való összefogásunk sikeresnek bizonyult. Jelenleg a lehetőségeinket vizsgáljuk. Szerintem ha valamit meg akarunk építeni, meg fogjuk találni a módját."

Forrás: motor1.com