Újabb haladékot kapott a GM a Fiattól

2005.01.24. 17:24

Február 1-éig tárgyalhat a két vállalat a Fiat Auto kötelező felvásárlásáról szóló szerződési passzusról. A Fiat csoport vezetői szerint a meghosszabbított határidő lejártával, 2005 február 2-ától 2010 július 24-éig bármikor kötelezhetik a GM-et, hogy megvásárolja tőlük az autógyártó részleg részvényeinek 90%-át.

A 2000-ben aláírt szerződés alapján már 2004-től élt volna a Fiat eladási opciója, ám a két fél megállapodott a határidők módosításában, így még egy évig nem lépett érvénybe a kényszerfelvásárlásról szóló paragrafus. A Fiat vezetése - akárcsak korábban - az elmúlt évben is azt szerette volna elérni, hogy a GM fizessen, ha szabadulni akar a szerződésben vállalt kötelezettsége alól, míg a GM igyekszik anyagi következmények nélkül elhárítani azt a veszélyt, hogy a nyakába kelljen vennie a Fiat Auto gondjait.

A jelek szerint a tárgyalások a hónap végéig még folynak, ezért is hosszabbította meg a Fiat a határidőt néhány héttel, utána viszont, ha nem születik valamiféle megállapodás, akár jogi úton is folytatódhat a vita, amely a GM és a Fiat vezetői között évek óta folyik. Úgy tudjuk, a Fiat úgy kétmilliárd euróért volna hajlandó eltekinteni eladási opciójától, míg a GM ennek az összegnek csupán a töredékét lenne hajlandó kifizetni. Ugyanakkor ha a Fiatnak sikerülne megvetetni autógyártó részlegét a GM-el, az az amerikai óriásnak úgy 7-8 milliárd eurójába kerülne.