VW Concept Tiguan: terep-Golf előzetes

2006.11.29. 10:14

A Los Angeles-i Auto Show-n leplezték le az új hobbiterepjáró kedvcsináló változatát.


Galéria - kattintson a képre

A Concept Tiguan már a jövő tavasszal érkező szériaváltozat vonásait viseli, bár a Volkswagennél mindent elkövettek, hogy a fájdalmasan józan formaterv ellenére olyan benyomást keltsenek, mintha egy érdekes autót látnánk. Ennek köszönhető a tükörfényes, acélszürke hűtőrácskeret, az ugyanilyen színű 19 hüvelykes felnigarnitúra, a Lamborghini-narancssárga fényezés, az üvegezett tető és a futófelület alatti narancssárga betéttel megbolondított Continental terepgumik használata. Elölről és hátulról még ki is néz valahogy a Tiguan, ami nagyrészt a jól eltalált lámpáknak köszönhető, de oldalnézetből így is a semmilyen szó illik leginkább az autóra.


Galéria - kattintson a képre

A tervezők talán a t betűs név, talán a hasonló méretek miatt nem tudtak elszakadni a Touran emlékétől, amely méltán pályázik az elmúlt évtizedek legsemmitmondóbb külsejű autójának címére. A Touran-tulajdonosoknak amúgy aligha okoz gondot a Tiguan elhelyezése a garázsban: 4,4 méteres hosszával, 1,85 méteres szélességével és 1,69 méteres magasságával az új hobbiterepjáró alig nagyobb egyterű testvérénél. Belül persze kevesebb a hely – a nagyobb hasmagasság és a hosszabb orr elveszi a tér egy részét –, de a VW szerint öt személynek így is kényelmes a Golf műszaki alapjaira épülő Tiguan. A fekete bőrkárpitok és az ezüstszín-betétes fekete műszerfal egyszerű és komor benyomást kelt, hiába formáz vigyori arcot a kormány és a mögötte megbújó kétórás műszerfal, sőt, még a fekete ülőlapokon végigfutó narancssárga mintázat sem segít sokat a gyászos hangulaton.

A tanulmány kapcsán a VW egyelőre igen keveset árult el a kisebbik terepjáró konkrét műszaki megoldásairól, elvégre a szériaváltozat genfi bemutatójára is hagyni kel valamit. Így csupán annyit tudtunk meg, hogy a Concept Tiguanba egy szupertiszta dízelmotor került a Mercedestől átvett Bluetec fantázianevű nitrogén-oxid-katalizátorral.