Felújítják a VW Phaetont

2007.03.08. 09:48

A népautók legnagyobbika is átesik a kötelező modellciklus-közi átdolgozáson, bár talán a Volkswagennél sem remélik igazán, hogy ezzel érdemben javíthatnának a luxusmodell népszerűségén.


Galéria - kattintson a képre

A cég pénzügyesei persze nem engedélyeztek túl nagy költségkeretet, hiszen a Phaeton eddig csak veszteséget hozott, így még olyan, manapság a modellfrissítéseknél elengedhetetlen változtatásokat sem végezhettek el a VW szakemberei, mint a lökhárítók cseréje. Az új változatot csupán az átdolgozott fényszórók, a ködlámpák körüli krómcsíkok és az új alufelnik alapján ismerhetjük fel. Ezen kívül a motorpalettán módosítottak: az ötliteres, V10-es dízelmotor kiesett a kínálatból, cserébe viszont erősebb lett a három literes V6-os TDI: a korábbi 225 helyett 238 lóerős lett, és már az Euro5 károsanyag-kibocsátási szabványnak is megfelel, miközben a fogyasztása mit sem változott: átlagosan továbbra is 9,6 liter gázolajat éget el 100 kilométeren.

A Phaeton új kiadását néhány, a 2002-es bemutató óta kifejlesztett elektronikus eszközzel is felszerelték, így kerülhet bele a követési távolságot figyelő rendszer, akaratlan sávváltásra figyelmeztető eszköz és új, Bluetooth kapcsolattal ellátott gyári mobiltelefon. A fedélzeti számítógép programján is változtattak, így az a továbbiakban áttekinthetőbb, egyszerűbben kezelhető lesz.


Galéria - kattintson a képre

A Phaetont a VW eredetileg is arculatteremtő modellnek szánta, nem akartak belőle évi 20 ezer példánynál többet készíteni a fényűző drezdai üvegpalotában. A piac azonban nem fogadta be a luxusmodellt, amely az Audi A8-as technikáját kínálja ultrakonzervatív megjelenésű, nehéz acélkarosszériába bújtatva, így csak az eredeti tervekben szereplő mennyiség töredékét tudják eladni. Észak-Amerikában a csekély érdeklődés miatt be is szüntették a forgalmazását, de úgy néz ki, a VW vezetése az évtized végéig biztosan folytatja a Phaeton előállítását.

Az új változat májusban érkezik a kereskedésekbe, és várhatóan további változtatások nélkül gyártásban marad a luxusmodell gyártásának befejezéséig.