Alfa Romeo csúcsmodell Jaguar-alapon?

2007.12.20. 14:29

Ez nemcsak valami légből kapott pletyka: a Fiat Auto vezérigazgatója, Sergio Marchionne beszélt a Jaguarral való együttműködés lehetőségéről.

Hosszú ideje köztudott tény, hogy a Fiat olyan hátsókerék-hajtású padlólemezt keres, amelyre a 159-esnél nagyobb modelleket építhetne elfogadható áron. Elvben ugyan használhatnák a fejlesztéshez a Maserati Quattroporte alapjait, de az a platform eléggé drága a kis példányszám miatt. A Fiat ezért olyan partnert keres, amellyel közösen fejleszthetne, vagy átvehetné tőle a megfelelő platformot. Állítólag folytak tárgyalások erről a Mercedesszel is, de a stuttgartiakkal végül nem sikerült megállapodásra jutni. A Jaguar eladása azonban kapóra jöhet a Fiatnak, ha brit márkát partnere, a Tata vásárolná meg. Ebben az esetben valószínűleg megkaphatnák az új Jaguar XF padlólemezét, méghozzá meglehetősen kedvező feltételek mellett.

A történetben persze még sok a ha, de Marchionne szerint a Jaguar platformájra dermesztően jó hátsókerék-hajtású Alfa Romeo épülhetne. Nyilván a Fiatnál is jobban látják majd a lehetőségeket, ha kiderül, hogy a Jaguart a három ajánlattevő közül ki veheti meg a Fordtól. Ha a Tata lesz a befutó, akkor még az is elképzelhető, hogy a brit márka fejlesztésében a Fiat segítségét is igénybe veszi az indiai iparvállalat, amelynek viszonylag kevés tapasztalata van a személyautó-motorok, és más, hasonlóan komplex alkatrészek fejlesztésében.