Új Alfák új alapokon

2008.09.12. 15:03

A legújabb hírek szerint az Alfa Romeo saját platformot fejleszt, és nem a Fiattól veszi át készülő modelljei műszaki alapjait, viszont cserébe erre a padlólemezre épülhet majdnem az egész típusválasztéka.

Korábban úgy tűnt, a 147-es utódja a Lancia Deltához hasonlóan a Fiat Bravo testvérmodellje lesz, de az Alfa mérnökei állítólag nem voltak elégedettek ezzel a megoldással. A problémát az okozza, hogy a Bravo padlólemezére nem lehet eléggé könnyű és sportos típusokat építeni, ezért az Alfánál nekiláttak átdolgozni az alkatrészeket. Az így kialakított C-Evo platform azonban túl drága volna, ha csak a 147-est felváltó kompaktban használnák, ezért erre épül majd a 159-es utódja, az új Brera és Spider, illetve egy később bemutatkozó szabadidő-autó is. Az új platformra állítólag ismét viszonylag könnyű, kivételesen dinamikus modellek épülhetnek, szemben például a mai Alfa 159-essel, amely a legtöbb kritikát nagy tömege, és ebből adódóan nehézkes viselkedése miatt kapja.

Egyelőre nem tudni, hogy ez az átállás okoz-e késlekedést az Alfa modellváltási ciklusában, de ha ez kell ahhoz, hogy a márka ismét vérpezsdítő, könnyed utcai autókat kínálhasson, akkor talán még némi csúszás is beleférhet a Fiat csoportnak - hiszen csak így várhatják, hogy az eladások valaha is növekedésnek induljanak.