Jaguar: szupersportkocsi helyett kis roadster?

2009.01.28. 13:43

Valamilyen újdonság biztosan készül a Jaguarnál, csak azt nem tudja pontosan senki, hogy miféle. A pletykák abból a tényből indultak ki, hogy a Jaguar lefoglalta az XE és a C-XE típusjelzést, ez azonban sok mindent jelölhet.

Abban azért mindenki egyet ért, hogy az E betű valószínűleg valamilyen sportautót jelöl majd, abból kiindulva, hogy az egykori E-type máig a Jaguar egyik legismertebb modellje. A legújabb hírek szerint azonban egy olyan modellt szeretne piacra dobni a márka, amely üzleti szempontból is kifizetődő. A korábban emlegetett szupersportkocsi ugyan jót tenne a márka arculatának, de egy ilyen program csak nyelné a pénzt, amiből amúgy is mindig kevés van a Jaguarnál. Ellenben egy kompakt, de nem túl olcsó sportkocsiban lehet fantázia. Az Audi TT, a BMW Z4-es, a Mercedes SLK és a Porsche Boxster árkategóriájában talán akad még hely egy újabb versenyzőnek, és itt éves szinten akár több tízezer autó is eladható, míg egy 350 km/h körüli végsebességű csúcstechnikás modellből még normális gazdasági környezetben sem fogyna több néhány száz darabnál.

Ha valóban megszületik az XE, akkor sem különösebben valószínű, hogy a közeljövőben megkezdhetik a forgalmazását, hiszen a fejlesztés évekig tart, és egyelőre még egy tanulmányautóra sem futotta a Jaguartól - pedig az angol luxusautó-márka biztosan nem hagyná ki, hogy tesztelje a közönséget, hiszen nem engedhetnek meg maguknak egyetlen olyan tévedést sem, amely további veszteségekkel járna.