Új Jaguar roadster 2012-re?

2009.06.08. 09:45

A brit márkánál évek óta kacérkodnak egy kis kétüléses sportkocsi elkészítésének gondolatával, amely felidézheti az E-type egykori sikereit.

A Jaguar korábbi anyacége, a Ford nemigen támogatta az ötlet megvalósítását, de az angol szaksajtóban megjelent hírek szerint a jelenlegi tulajdonos, az indiai Tata áldását adta a tervekre. Az új típust egyelőre C-Type néven emlegetik, és a bizonytalan igazságtartalmú, bár állítólag egyenesen a gyárból kiszivárgott információk szerint felépítésében az XK sémáját követi majd, valamivel kisebb méretben. Orrmotoros lesz, alumínium karosszériás, hátsókerék-hajtású, kétüléses és vászontetős. Mindez nem meglepő, hiszen így a Jaguar tervezői használhatják a nagyobbik sportkocsi alkatrészeit a tervezésnél, amire szükség is lesz. Ha új autók fejlesztésére akad is pénz a vállalatnál, arra biztosan nem, hogy a feltétlen szükségesnél többfélét készítsenek a drágább főegységekből, például motorokból, váltókból, futómű- és kormányelemekből. Várhatóan a motorválaszték is a már ismert hat- és nyolchengeresekből áll majd: az XF-ből már ismert 3 literes benzines és dízelüzemű V6-osokból, illetve az új fejlesztésű ötliteres V8-asból.

Bár a fejlesztőmunka állítólag már elkezdődött, a Jaguarnál nem sietnek a C-type bemutatásával: legkorábban három év múlva kerülhet piacra. Így van rá esély, hogy mire elkészül, véget ér a gazdasági válság, azaz ismét növekedésnek indulhat a kereslet a kisebb sportkocsik iránt, és a Jaguar költségvetését sem terhelik meg túlzottan a fejlesztés kölstégei.