A magyar autóhirdetésekkel is csalnak: felhívtunk egyet

2018.09.02. 11:32 Módosítva: 2018.09.02. 17:07

Közönséges csalási kísérlet ez is, de pontosan megmutatja, hogy még mindig nagyon egyszerű csapdát állítani néhány lopott fotó és néhány kattintás segítségével.

Nem most írunk először a hamis autóhirdetésekből, hiszen ez a csalási forma mostanra minden nagyobb hirdetési portálon állandóvá vált. Kíváncsi voltam, milyen módszerrel akarnak pénzt gyűjteni a csalók, ezért egyikükkel belementem egy kicsit a játékba, hogy önöknek már ne kelljen.

Magyarország legnagyobb autóhirdetési portálján, a Használtautó.hu-n közel százezer aktív autóhirdetés található egy időben. A hirdetések körülbelül felét kereskedők, a többit magánszemélyek adják fel, de több esetben találkoztunk olyan esettel is, amikor autókereskedelemmel foglalkozó magánszemélyek töltötték fel autóikat az oldalra. Ők szabadon variálják a telefonszámokat és a profilokat, hogy ne tűnjenek fel az adminisztrátoroknak, és ne kérjenek tőlük pénzt a hirdetésért (ingyen csak egyet adhatnának fel). Ez ellen persze küzd a portál.

A harmadik, szerencsére lényegesen ritkább esetben a hirdetésben szereplő autó valójában nem eladó, illetve nem az árusítja, aki hirdeti, csupán egy sorozatnyi lopott fotóval töltik fel a minimálisan szükséges információkat, majd a hirdetés egy darabig aktív, végül kidobják az adminisztrátorok, esetleg maga a feladó törli.

Mi értelme a fantomhirdetésnek?

Eddig nem voltam biztos abban, hogy mi értelme a kamuregisztrációknak és annak, hogy valaki lopott képekkel, hihetetlenül alacsony áron hirdet. Korábban akkor írtam hasonló esetekről, amikor megtudtuk, hogy a Totalcar régi tesztfotóival élt vissza valaki és bár több hasonló esettel is találkoztunk, ezeknek nem tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget.

Egy olvasónk augusztus 22-én hívta fel a figyelmem két, párhuzamosan futó használtautó-hirdetésre, melyekben ugyanazt a 2013-as évjáratú, fehér Skoda Superb 1.8 TSI-t kínálták eladásra a Jóautók.hu-n, illetve a Használtautó.hu-n. Egy ilyen autó magas felszereltséggel, dupla kuplungos váltóval, követhető előélettel és mindössze 150 ezer kilométer futásteljesítménnyel körülbelül 4,3-5 millió forintba kerül a magyar piacon és elég naivnak kell lenni ahhoz, hogy valaki elhiggye, a reális ár töredékéért is vehet ilyen autót.

A Skoda eredeti hirdetését a Miskolc Autóház Kft. adta fel a Jóautók oldalán, február végén. A képeken látható az autó rendszáma (melyet a cikkben kitakartunk) és környezetének egy része is. Amikor felhívtam Leventét, a kereskedés munkatársát, nem lepődött meg miután miután elmeséltem neki, hogy ugyanezt a Skodát a Használtautó.hu-n is megtaláltuk, ráadásul ott mindössze egymilliót kérnek érte.

foglalos csalas skoda.png
Fotó: hasznaltauto.hu

Levente szerint másfél hónapja már érdeklődött náluk valaki, hogy miért hirdetik két helyen, két különböző áron ugyanazt az autót. A kereskedő neki is elmondta, hogy a miskolci cégnek semmi köze a Hahu-n szereplő gyanús hirdetéshez, sőt, korábban felhívták az akkori kamuhirdetésben szereplő számot, hogy megkérdezzék a feladóját, miért hirdeti a kereskedés autóját sajátjaként. Az illető kinyomta a telefont, de hamarosan törölte az akkori hirdetést, míg a napokban ismét felbukkant ugyanez az autó ugyanott, ugyanazokkal a fotókkal.

Felhívtam az egymilliós, egyébként szöveges bemutató nélkül feladott hirdetéshez tartozó harmincas mobilszámot. Némi torokköszörülés után egy tájszólással beszélő férfi jelentkezett. Elmesélte, hogy ő az autó első gazdája, a Skodán nincs banki tartozás, ráadásul sérülésmentes, így nagyon sokan szeretnék megvenni. Hogy miért ilyen olcsó? Magánéleti okokból, de ennél többet nem akart elmondani a vonal túlsó végén lévő férfi, majd abban maradtunk, hogy félreteszi nekem a Superbet néhány napig, de gyorsan küldjem el a vételár egy részét, 150 ezer forintot. 

Itt a teljes beszélgetés felvétele, a hirdető hangját eltorzítottuk.

Nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű nem lebukni egy csaló előtt, pedig végül ez történt, így tudtam meg szinte mindent, ami alapján elég pontosan behatárolható, hogy ki akar pénzt csinálni a Skoda lopott fotóival. Miután letettük a telefont, vártam néhány percet, majd elküldtem egy álnevet, illetve a Totalcar szerkesztőségének korábbi, Flórián téri címét sms-ben, ahogy az L. Gáborként bemutatkozó férfi kérte.

skoda 2
Fotó: hasznaltauto.hu

Perceken belül kaptam egy OTP-s bankszámlaszámot, majd ismét csörgött a telefonom. A kijelzőn megjelent a Superbes Csaló fantázianév, így mentettem el a kamuhirdetésben szereplő számot és meglepődtem, hogy a második beszélgetésben Cs. Bélaként mutatkozott be ugyanez az ember, és a számlaszámhoz tartozó név is ez volt.

Cs. Béla izgatottnak tűnt, szerette volna tudni, hogy mennyi időn belül számíthat az előlegre. Egy napon belül utalom a pénzt, ígértem, amitől talán megnyugodott egy kicsit. Letettük, majd újabb sms-t kaptam ugyanarról a számról. Ebben azt írta, hogy akkor küldi el a címét, ha megkapta a bizonylatot az átutalásról. 

Mivel a szerkesztőségi tudástár fontos része a Photoshop mély ismerete, erről a pontról még lett volna egy további lépésem. Készíthettünk volna egy álbizonylatot, de itt megálltunk, mert nem akartam a játék hevében hamisítóvá válni. Tartok tőle, hogy mostanra Cs. Béla is megneszelhette a trükkömet, mert azóta nem írt újabb sms-t. A Hahus hirdetésben egyébként az is szerepelt, hogy az autó Győrben található, de pontos cím nem.

skoda 3
Fotó: hasznaltauto.hu

Kicsit később, teljesen véletlenül felhívott Cs. Béla zsebe. A telefonom erről a beszélgetésről is felvételt készített, melyet megtartottam a beszélgetés végén, de ennek tartalma kevésbé érthető. Talán valamilyen taktikai egyeztetés zajlott a háttérben, két férfi közt. Én csak a "... percig kell várni egy kódra, mondom fasszopó büdös köcsög vidéken van, hamarabb kéne intézkednie mint egy belvárosba..." mondatfoszlányt értettem. 

Írtam a Használtautó.hu-nak, hogy lássuk, miként kezelik a hasonló, nyilvánvalóan csalásgyanús eseteket. Az oldal üzemeltetőinek hivatalos válaszát az alábbiakban változtatás nélkül közöljük. 

"Naponta átlagosan több mint 4 000 hirdetés kerül fel az oldalunkra, jelenleg közel 100 000 személygépjármű hirdetés található a Használtautó.hu oldalon. A feltöltött napi 4 000 hirdetésből 2-3 gyanús esetet szűrünk ki, melyek maximum 1-2 órát töltenek az oldalon. A fenti nagy elemszámból manuálisan szűrjük ki a gyanúsnak vélt hirdetéseket a korábban kialakított szűrőink segítségével. Szűrőinket például az ilyen esetek alapján folyamatosan fejlesztjük, természetesen minden hirdetés esetén rögzítjük, hogy azokat milyen felhasználó, milyen IP címről adta fel. A felhasználói és a hatósági bejelentésekre kiemelten odafigyelünk, minden bejelentést azonnali kivizsgálás alá vonunk.

Szoros együttműködésben dolgozunk az érintett hatóságokkal, számukra minden olyan adatot és információt megadunk, amellyel elősegíthetjük az ügy mielőbbi rendezését, magunk azonban nem szoktunk feljelentést tenni a csaló, a legtöbb esetben a feladás után zárosan törölt hirdetések kapcsán."

Néhány napja hosszú olvasói levélben tolt le valaki, amiért nem mentem a rendőrségre a két héttel ezelőtt megjelent, kilométerszámláló-manipuláció után hirdetett Volvo S80-ról szóló cikkemhez gyűjtött bizonyítékokkal. Az illető azt is nehezményezte, hogy nem teszek feljelentést minden feltárt csalási ügyben. Elgondolkodtatott, ezért a mostani ügyet elindító, névtelen olvasói levél érkezése után megkerestem a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözési elleni főosztályát. Látni akartam, ahogy a geek-rendőrök ráugranak az ügyre, és bekérik-e a hangfelvételeimet, a screenshotokat és a telefonszámot, majd pillanatok alatt lekapcsolják, akit kell. Az NNI azt mondta, ők nem fogadnak közvetlen feljelentéseket, de javasolták, hogy mivel újságíró vagyok, forduljak az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályához, tehát félreértették, amit mondtam. 

Végül elmentem a harmadik kerületi kapitányságra, ott kivártam a sorom és ismeretlen tettes ellen feljelentést tettem az ügyeletes tisztnél. Megírta a jegyzőkönyvet, egy pendrájvon átadtam, amim van, most várok. 

Jelentősen növelné a nyomozás esélyeit, ha minden ilyen eset eljutna a rendőrökhöz, hiszen a módszer nagyon átlátszó, de sajnos biztosan vannak áldozatai. 

Az ebben a cikkben bemutatott módszer elég amatőr a korábbi esethez képest, amikor egy olvasónkat több mint 4000 euróval verték át a szintén nem létező autót árusító, vélhetően román apróhirdetési csalók a mobil.de nevű német hirdetési portálon. A cikk megjelenése óta rendszeresen kapunk levelet újabb és újabb hasonló próbálkozásokról, melyekre ezek szerint a magyar neten is egyre több a példa. 

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.