Ha akarsz egy jót röhögni: ez a videó járt 30 éve a magyar Opelekhez

2021.02.14. 12:26 Módosítva: 2021.03.08. 18:08

A használati utasítás korszellemtől függően hol papíron, hol cd-n, dvd-n érkezett az autó mellé, ma meg már feltöltik a fedélzeti rendszerre, hiszen ha már van egy tablet az autóban, minek pazarolni a papírt? Volt viszont olyan időszak, hogy még az Opel Astra F-hez is VHS kazetta járt, egy itthon forgatott, direkt a magyar közönségnek szánt videóval. Fantasztikus kordokumentum, Bozai József legendás narrációjával, zenékkel, ruhákkal, mindennel, ami a korra jellemző.

 Ezen a linken pedig az eredeti videót nézhetitek meg

A videó sok szempontból érdekes, leginkább az szembetűnő, hogy mennyire nyugodt, kedves. Jön a kis Astra a naplementéből, alatta kellemes szintetizátor zene. Ma egy ilyen felvétel szügyig lenne CGI-vel, az ezer köbcentis alapmodell is úgy zúzna, mint egy versenyuató, látványos szögek, sok drón. Az Astra film sokkal emberibb, megvillantják az Opel autógyártásának kezdeteit, megmutatják, hol tart most (azaz 1991-ben) a gyártó aktuális technikája. 

Ma hatalmas, pengevékony kijelzőkön nézik a CAD programok szimulációit, akkor meg szobányi gépek picike monitorain ugrál a törésteszt pixeles modellje. Harminc év távlatából elég komoly a kontraszt, főleg, amikor a friss tulajdonosnak átadják az autót. A ruhák, a frizurák, az ékszerek, mind azt a kort idézik meg, amikor a rendszerváltás utáni határtalan optimizmus egyik toteme volt a nyugati autó. 

Talán ez is a legszebb jelenet az egész filmben, amikor a friss Opel Astrával a tulajdonosa kihajt a forgalomba, és mindenhol szocialista autók állnak. Bozai József (Magyar Televízió, Magyar Rádió) narrátor közben figyelmeztet, nehogy ólmozott benzint tankoljunk, mert az tönkre teszi a katalizátort. Ki gondolta volna, hogy manapság egész más veszélyezteti majd a katalizátort.  De ezt leírni felesleges, inkább nézzétek meg a videót, jelen esetben sokkal többet ad, mint az írott szöveg. 

Kövessétek a Rulettastra tartalmakat a Totalcaron, a Youtube csatornánkon, az Instagramon, és a Worldofastralogy-n!  

Csatlakoznál?

Ha támogatóként beszállnál a projektbe, akkor írj a rulettkerek@mail.totalcar.hu címre.