Beparkolnak a házad elé rendszeresen? – hát van egy rossz hírünk...

2023.10.26. 06:04

Számtalanszor súrlódáshoz vezet az a tévképzet, hogy a saját ingatlan előtti közterület az az ingatlantulajdonos személyes, magánhasználatú parkolója, vagyis oda más nem parkolhat. Persze, ennek a vélekedésnek is megvan az eredete, csak egy kicsit megint félrecsúszott a jogok és kötelezettségek értelmezése.

Szükségtelen bemutatni a parkolás mindenkori problémáját. Az autók száma folyamatosan emelkedik, ráadásul a méretük is növekszik minden egyes generációváltással. Parkolóhelyből viszont napról-napra kevesebb akad, a helyzeten pedig csak tovább rontanak az önkormányzatok szavazatsóvárgó korlátozásai.

És mi lesz azokkal, akik ott laknak, de nem oda szól a lakcímkártyájuk? Ennyit a munkaerő mobilitásáról... Fotó: MTI / Balogh Zoltán
És mi lesz azokkal, akik ott laknak, de nem oda szól a lakcímkártyájuk? Ennyit a munkaerő mobilitásáról... Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ahogyan az economx is megírta, újfajta "korlátozott közterület" jelent meg a jogban: a helyi lakosok kizárólagos várakozóhelye 0-24-ben.

Ez persze nem más, mint fingreszelés, amitől én ismét sikítófrászt kapok, hiszen egy terület vagy közterület, vagy magánterület. A közterület közösségi használat alá tartozik, a magánterület meg nem. Akkor miért kell ezt keverni? 

hogy kell ezt A  "korlátozott közterület"-et  értelmezni?

Egy kicsit mindenkié is, de közben privát? Csak akkor lehet használni, ha a sofőr tagja egy bizonyos közösségnek? - senki sem tudja. Azt viszont igen, hogy ha így folytatja tovább a jogalkotás, akkor hamarosan kötelező KRESZ szabály lesz, hogy mindenki csak abban az utcában parkolhat, ahol lakik. Akinek pedig ügyintéznivalója van egy másik utcában, az béreljen sofőrt. Logikus, nem? 

Ilyen szabályozási környezetben a házak gazdái örömmel nyugtáznák hazaérkezéskor, hogy ott várja őket a ház előtti, jól bejáratott "magánparkolójuk".

A valóság azonban nem ilyen együttműködő, hiszen nem ritka, hogy a "magánparkolóban" már ott áll pár másik autó. Ráadásul nem is "helyi hülyék" autói, hanem csak egy suttyó vánszorgott oda az utolsó műszakis romjával. 

A valóságot nem nagyon érdeklik az egyéni preferenciák és vágyak.
A valóságot nem nagyon érdeklik az egyéni preferenciák és vágyak.

Na de miért GONDOLJák sokan, hogy ez a terület MAGÁNTERÜLET?

Az ingatlanok tulajdonosai kötelesek az ingatlan előtti közterület (általában az épület falsíkjától számított 10 méterig található járda, árok, zöldterület, terasz, egyéb műtárgyak) karbantartásáról, tisztításáról gondoskodni, télvíz idején pedig síkosság mentesíteni.

A logika pedig azt diktálja, hogy ahol kötelezettség van, oda jogokat is telepít a törvény, cserébe jár valami: kizárólagos parkolási jogosultság ezen a közterületen. A jog azonban nem a logikára épül, így itt csak kötelezettségeket ró ki, jogokat egyáltalán nem ad.  

Ez sehogy sem járja, a kapubejáróba parkolni tilos, kivéve az ottlakóknak.
Ez sehogy sem járja, a kapubejáróba parkolni tilos, kivéve az ottlakóknak.

vagyis az ingatlan előtti terület továbbra is közterület

Ott bárki szabadon letámaszthatja a vasat és akár ott is hagyhatja napokon-heteken keresztül jogosan, már amennyiben a KRESZ és a többi jogszabály rendelkezéseit betartotta. 

Ahol szaporodnak az eszkimók, ott idővel kevés lesz a fóka...
Ahol szaporodnak az eszkimók, ott idővel kevés lesz a fóka...

Ebből pedig az is következik, hogy ezekre a területekre csak és kizárólag az illetékes önkormányzat engedélyével helyezhetőek ki tereptárgyak és csak így keríthetőek el a forgalom elől. Nem lehet csak úgy a ház elé köveket, karókat és miegymást kihelyezni mások parkolásának megakadályozása, vagy a "zöldterület" védelme céljából. 

Már csak azért sem, mert ha valaki ezeken fennakad és kára keletkezik (például szembeforgalom miatti lehúzódás vagy parkolás miatt), akkor a kihelyező háztulajdonos fizet mindent. Ráadásul, még a "pólgárjenői" hivatal is megbírságolhatja miatta.

Ez persze azt is jelenti, hogy engedély birtokában már oké a "területvédelem" és az önkormányzatok meg is szokták adni az engedélyt például zöldterület védelme címszó alatt. De onnantól ott senkinek sem lesz parkolás, azt tudni kell!

Ehhez például engedély kell. Forrás: Facebook/Szigetszentmiklós város hivatalos oldala
Ehhez például engedély kell. Forrás: Facebook/Szigetszentmiklós város hivatalos oldala

felhívnám a figyelmet az ingatlan előtti zöldterületekre!

Előfordul, hogy a családi ház és a közút között - parkolásra hívogató - járda és zöldterület is található. Ezeken viszont mindenkinek tilos a várakozás attól függetlenül, hogy hová szól a lakcímkártya. A járdán parkolás szabálysértést valósít meg, a zöldben viszont már közigazgatási bírsággal sújtott szabályszegést, ami alól a rokonokra hivatkozással sem lehet kibújni. Ráadásul, ez akkor is 39 ezres csekk lesz, ha történetesen ott laksz.

A jogi szakzsargonban ugyanis a "zöldterület" nem azt takarja, hogy "ahol zöld a talaj". Azt, hogy mi minősül annak, önkormányzati rendelet jogosult meghatározni, így lehetséges az, hogy a zöld növényzetet teljesen nélkülöző, szikkadt földhasábon is tilos parkolni arra hivatkozással, hogy az "zöldterület". 

Régebben a mások ingatlana előtti parkolás elsősorban udvariassági kérdés volt. Viszont ma, a parkolóhelyszűkös időkben már nem igazán mutatkozik lehetőség a szabad placcok közötti, udvariassági alapon történő válogatásra. Mindenki oda támasztja le a vasakat, ahol tudja és nem tilos. 

A kialakult helyzetben az ingatlantulajdonosoknak is gyakorolniuk kell az udvarias előzékenység művészetét: akadályok kihelyezése helyett kénytelenek tűrni a házuk előtt legálisan várakozó autókat, a sajátjukat pedig  kapun belül elhelyezni.

Az ilyen járműszerelvényeket célszerű lenne birtokon belül pihentetni.
Az ilyen járműszerelvényeket célszerű lenne birtokon belül pihentetni.

Én megértem, hogy a kertkaput nyitogatni macerás és a ház előtt állni kényelmesebb, de vége van azoknak az időknek, amikor a kényelem felül tudta írni a racionalitást, hiszen elfogytak a szabad helyek. És attól tartok, hogy a magánautózás ideje is lassan lejár. Addig viszont ne egymást marjátok, hanem aki tud, az álljon be a kapun belülre, aki meg nem, az a jogszabályokat betartva, a környezetre figyelve támassza le az autóját. Akár mások háza előtt is. 

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.