Megőriznéd az örökkévalóságnak az esztergomi Swifted?

2024.10.12. 11:35

Olvasónkat érzelmi szálak kötik a kettes szériájú Swiftjéhez, semmi esetre sem válna meg tőle. A papírmunkát viszont el kell végezni, ha lejárt a műszaki és ideiglenesen ki van vonva a forgalomból. Mutatjuk az opciókat.

Tisztelt Totalcar!

Van régóta egy 1996-os Suzuki Swift GL 1.3-as 2. generációs gépkocsim, amin mindig amit kell, rögtön lecseréltem ( 126.000 km-rel, nagyon jó állapotban ), 1981 óta van jogsim, eddig balesetem nem volt.

Sajnos 2022. augusztusban kaptam 59 évesen egy stroke-ot, így azóta sajnos gépkocsit nem vezethetek, önként kivonattam ideiglenesen egy évre, 2023. novemberében - 2024. novemberéig, a kocsit a garázsomban tartom. Ez alapján biztosítást és adót nem fizettem.

Lassan lejár az egy év (eladni nem akarom, talán majd egyszer a 24 éves fiamé lesz, aki egy Opel Astrát hajt, hasonló évjárattal, sok száz ezer kilométerrel, sok tulaj volt előtte), így sajnos más lehetőség híján ki kell vonatnom a forgalomból.

Olvastam, hogy ehhez kellenek a rendszámok, a törzskönyv, a forgalmi (a műszaki lejárt 2024.07. hónapban) és a forgalomból való ideiglenes kivonás igazolása, valamint a bontási átvételt igazoló okmány (nem szeretném elvinni bontatni), nincs közterületen.

Kérem lehetőség szerint tanáccsal segítsenek ebben. Köszönettel és tisztelettel egy régi olvasójuk.

Kedves Olvasónk! 

A szentimentális kötődés érthető, ki ne tekintene vissza nosztalgiával a kilencvenes évek közepére. Régen, ha jobb nem is, de sok dolog egyszerűbb volt. Mint például a Swift akkori aktuális, második generációja. 

A fejlődés tagadhatatlan, de ami jó, az jó volt 30 éve is.
A fejlődés tagadhatatlan, de ami jó, az jó volt 30 éve is.

Aggodalomra semmi ok, ha nem akarja Nem kell bontóba küldeni a dédelgetett esztergomi Swiftet

A jogszabály három kategóriát különböztet meg a forgalomból kivont autók esetében. 

  • Forgalomból ideiglenesen kivont (maximum 5 évig, forgalomba visszahelyezhető)
  • Ideiglenesen kivontból jogszabályi alapon véglegesen kivonttá átminősített (5 éven túl, forgalomba visszahelyezhető)
  • Forgalomból véglegesen kivont (csak bontási igazolással, forgalomba nem visszahelyezhető)

A jelenlegi szabályozás szerint az autós - akár személyesen, akár Ügyfélkapun keresztül - kezdeményezheti az autó maximum egy éves időtartamra szóló ideiglenes kivonását. Kevésbé ismert tény, hogy ez az állapot az egy éves időtartam lejárta előtt meghosszabbítható, akár a maximális 5 éves időtartamra.

Ez az opció akkor válik elérhetővé az ügyfélkapu felületén, amikor az autó már kivont állapotban van. Ilyenkor két menüpontból választhat az autós: kivonás meghosszabbítása, forgalomba visszahelyezés. Mivel az ön autója már ideiglenesen kivont státuszú, az egy éves időtartam lejárta előtt bármikor kezdeményezheti a hosszabbítást, egészen 2028-ig. 

Fontos tudni, hogy a hosszabbítást évente meg kell ejteni és ha egyszer kifut az egy éves határidőből, a jármű automatikusan visszahelyeződik a forgalomba, tehát újra kell kezdeni az ideiglenes kivonást. 

A maximális öt éves ideiglenesen kivont státuszt követően - ha az autós nem helyezi újra forgalomba a járművet - a hatóság hivatalból átminősíti "ideiglenesen kivontból jogszabályi alapon véglegesen kivonttá" az autót. Pánikra azonban semmi ok, a bontóba ilyenkor sem kötelező elvinni az autót, sőt, még forgalomba is helyezhető egy műszaki vizsgát követően.   

Mai szemmel nem nagy szám, de 1996-ban ez egy nagyon jó autónak számított.
Mai szemmel nem nagy szám, de 1996-ban ez egy nagyon jó autónak számított.

Forgalomból végleges hatállyal 2004-óta csak egyféleképpen vonható ki az autó: bontási igazolással

Az igazolás birtokában a kormányhivatalnál kezdeményezhető a végleges hatályú kivonás. 

Ez azt jelenti, hogy ha már nincsenek tervei az autóval, el kell vinnie egy hivatalos autóbontóba, ahol úgynevezett "bontási igazolást" állítanak ki az autóról és átveszik azt hulladékkezelésre. A jármű innentől hulladéknak minősül és forgalomba soha többet nem helyezhető, optimális esetben bonyhádi lábassá konvertálják a kohóban.

De ezt senki sem óhajtja a megvigyázott Swiftnek, két év múlva már az OT vizsga és a veteránozás legyen inkább a cél! Addig is jó egészséget és rozsdamentes karosszériát kívánok a kis esztergomi túlélőhöz. 

Akinek ilyen  ráncfelvarrott jutott a 2000-es évből, az nagyon szerencsésnek érezhette magát!
Akinek ilyen  ráncfelvarrott jutott a 2000-es évből, az nagyon szerencsésnek érezhette magát!
Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.