Székház: hátul az udvarban

2002.05.17. 08:44

Kötelező biztosítást ott kötünk, ahol akarunk. Az nem olyan, mint a CASCO, nem mi szívunk vele, érdemes tehát a legolcsóbbat választani. A KÖBÉ-ről a legtöbb ember nem tud.

A tájékozottabbak általában úgy tudják, a KÖBE az a biztosító, amelyiknél a legolcsóbb a kötelező felelősségbiztosítás, ez azonban tévedés: ha végigzongorázzuk a lehetőségeket, több olcsóbb biztosítót is találunk. Az online biztosításokkal foglalkozó netrisk Kft. honlapján bárki összehasonlíthatja a saját autójára érvényes biztosítói ajánlatokat - ritka, hogy a KÖBE lenne a legolcsóbb.

Ha valakinek önhibámból nekimegyek, meg kell térítenem a kárát. Ha úriember (és nagyon gazdag) vagyok, a mellényzsebembe nyúlok és fizetek. A gyakorlatban azonban nem ez a jellemző, ezért hozták létre a kötelező felelősségbiztosítást: havidíjat fizetek, cserébe ha kárt okozok, a biztosító fizet helyettem.

Az igazi köbe topik lakói elrettentő történeteket meséltek a biztosító telefonos elérhetőségéről. Telefonon nekünk sem sikerült a KÖBÉ-vel kapcsolatba lépnünk.

 
  Részletek Az igazi KÖBE topikból
 
  Engem decemberben zúzott össze egy KOBÉ-s és nekem is az volt...

4 ütemű wareszom volt igen jó állapotban, kb 300E Ft piaci áron. februárban fizettek 150E-t, az autó totálkáros, fizetnem kell, hogy valaki elvigye...
fellebbeztem
várok.
várok.
várok.
Az új autómon nem KÖBE van már. Eltelt egy hét. A "független" kárfelmérő nem keresett, viszont voltam a Peugeot szervizben ahol kb.200e Ft-ra saccolták a javítást.
Ezen a héten már cselesebb a KÖBE "telefonközpontja". Automata veszi fel, 9* a fax, 8* az info. Az ötödik alkalommal sikerült 5 perc várakozás után emberi hanggal beszélnem, persze addig is fizetek a hívásért.
Sajnálják, hogy nem keresett a "független" kárfelmérő, majd szólnak neki, és a jövő héten már tuti keres.
Rákérdeztem a hitellevélre is, hogy ugyebár ne nekem kelljen állni a költséget, erre az volt a válasz, hogy ők nem tudják, majd a "független" kárfelmérő mondja meg. Most akkor nem értem, hogyan tudja megmondani egy KÖBÉ-től független valaki, hogy ad-e a KÖBE hitellevelet? Semmi. A múlt héten csak üzenetrögzítő volt a pécsi irodában, hagytam 3x is üzenetet, de nem hívtak vissza. Kezdek nagyon szomorú lenni. :(( Mikor megállítottam, és mondtam, hogy adjon szépen betétlapot, mert az mégiscsak durva, hogy potyog az úttestre a kocsijáról a kavics, csak röhögött, hogy úgysem fizet a biztosító, mert már volt ilyen esete, akkor sem térítettek semmit a másik félnek... Most mintha változott vona vmi a köbénél.
Én is ott vagyok 1személy és 1teherautóval.
Az előbbivel semmi gond. Az utóbbinál állítólag nem kapták+ a befiz. összeget. Erre én felhívtam őket (harmadszorra sikerült felvenniük), majd küldtem 1 FAX-ot a csekkek fénymásolatával és kész.
Jártam már náluk személyesen is (a porfészekben ), mert nem voltak hajlandók időben küldeni a csekket. Egyből kértem tőlük biankót 2db-ot. Apró pici adalék a KOBÉ-hez. Ma egy biztosítós ismerős elmesélte, hogy mivel a KÖBE "nem biztosító, hanem egyesület, amely tagokból áll, ezért év végén ha kárt okoztál, lehet hogy egy nagy összegű befizetést kell majd lerónod!!! Nem a teljes kárösszeget, de lehet, hogy egy 40-50 rugós csekknek nem örülnek! Kiváncsiságből kiszámoltam az összes biztosítónál a jövő évi A0 kategóriás díjamat, és kiderült, hogy a KÖBÉ-nél az Argosz, az Európa és a Zürich biztosító is olcsóbb. Részletek a Ford topic #14544-es beírásában.
 
   
   

A biztosító székházát valóságos legendárium övezi: azt megtaláltuk. Nos, a csepeli Toboz utca már a térképen is reményt keltő: a füzetes változatban 61. oldal A-B 5. Még nem a Ráckevei-Duna árterülete, de nem is egy Park Avenue. És az utcához képest szinte még azt mondaná az ember, hogy a földrajzi elhelyezkedés semmiség. De nehéz azt mondani, mert a Toboz utca egyrészt valóban a világ vége, másrészt burkolata olyannyira hiányos, kátyús, száraz időben poros, esőben sáros, hogy a látványra egy pillanatra még a legelkeseredettebb károsult arca is felderül.

Az ember legszívesebben azt mondaná, ilyen nincs, de sajnos le is fényképeztük, úgyhogy hiába is szépítenénk: van.

 
   
 

A székház egy családi ház hátsó udvarában épült kis nyári lakban található. Itt próbálnánk megtekinteni a nagy telefonálást, amitől állandóan foglaltak a vonalak. A két hölgy előtt van telefon, de egyik sem szólal meg. Gondolhatnánk, hogy egyáltalán nem működnek, de az egyik hölgy egy gyors magánjellegűt azért lebonyolít az övén.

A Porsche Pest a kedvezőtlen tapasztalatok miatt (behajthatatlan számla) egyáltalán nem vállalja KÖBÉ-s autók szervizelését. - mondta Nagy Szabolcs ügyvezető igazgató.

 
   
   

A FIAT konszern forgalmazója, az SPQR a Hungária, Generali és Axa Colonia biztosítókkal áll szerződéses viszonyban. Tavaly volt néhány köbés károsultjuk. A KÖBE szerződéses szakértőivel (Lovász és Társa) meg voltak elégedve, megbízhatóan, korrektül, rugalmasan dolgoztak, minden nagyon szép volt, amíg el nem küldték a számlát a KÖBÉ-nek.

Ebben a fázisban mintha elvágták volna: a biztosítót telefonon nem sikerült elérni (foglalt). Az SPQR a fax-szal próbálkozott, ugyancsak sikertelenül. A következő fázisban leveleket kezdtek írni, hátha a cég postaládája nem lesz foglalt.
Semmi.

 
   
 

Fiat-vonalon egyetlen eredményes ügyintézésről lehetett beszámolni. Épp kint volt egy károsult a KÖBÉ-nél, aki megunta a sikertelen telefonálgatást. A helyszínen addig-addig szívatták, míg végül ordítozásig fejlődött a dolog. Ez persze önmagában kevés lett volna, de a sors kegyelméből épp az épületben tartózkodott a Biztosításfelügyelet munkatársa, aki kijött az ügyfélszolgálatra, és megkérdezte, mi a probléma. Másnap megérkezett a pénz az ügyfél számlájára.