Négyezerig szolid, hétezernél üvölt: Alfa

Totalcar Erőmérő: Alfa Romeo 145 QV

2020.01.17. 06:53

A Totalcar Erőmérőben megint egy viszonylag ritka és érdekes autó került a mérőpadra az Autokorbelnél. Biztos már mindenki tudja, hogy mi ez, a mostani alkalommal pedig egy gyönyörű állapotú, megkímélt Alfa Romeo 145-ös mutatja meg, hogy milyen lehetett a Twinspark motor újkorában.

Vannak márkák, amelyek nagyon megosztják a tömegeket, ezek közé tartozik az Alfa Romeo is. Egyesek rajonganak érte, mások pedig okkal, vagy ok nélkül utálják, belelátják a megbízhatatlanságot, a sok problémát és távol tartják magukat tőle.

Nyilván a hitetlenkedésnek is van alapja, de ne feledjük, ezek a sportos autók általában keményebb életet élnek, mint az egyszerű családi modellek, ráadásul a sokadik tulajdonos már meg sem tudja adni nekik ami járna, így aztán a pusztulásuk is felgyorsul. Éppen ezért fehér holló ritkaságú manapság az olyan húsz év körüli, megkímélt, eredeti állapotú 145-ös is, mint a mai Erőmérőben szereplő 1999-es példány.

A 145-öst nagyon jól fogadta a sajtó a megjelenésekor. Sok összehasonlító tesztet nyert, többször emelték ki a futóművét, illetve szép hangú, erős és sportos motorját. A 145-ösök legjobbika a sportos QV, a Quadrifoglio Verde a négylevelű lóherével díszített, erősebb motorú, jobban felszerelt kivitel volt és ez a fehér autó éppen ilyen.

Az orrában található kétliteres, soros, négyhengeres motort jól ismerjük és szeretjük is. Erős, szép hangú, 7000/perc fordulat fölé forog és ebben a kivitelben már változó geometriájú szívósorral gyártották, legnagyobb teljesítménye 155 lóerő. Twinspark motornak is nevezik, mert dupla gyújtással tervezték az egyenletes, gyors lángfrontterjedési-sebesség érdekében. Ezzel nem csak az emissziós értékeket tudták jobban kontrollálni, hanem a kopogásos égési hajlama is mérséklődött. Ennek eredménye a magas kompresszióviszony, illetve az akkori szívómotorokhoz képest nagy literteljesítmény. Ne feledjük, a motort már az Alfa 155-ösben 1995-ben mutatták be, akkor a 150 lóerő egy kétliteres szívómotorból valóban soknak számított, mellesleg ma sem kevés.

Szoftvermódosításokkal és a szívócső áttervezésével további 5 lóerőt nyertek, a maximális nyomaték pedig kicsit lejjebb költözött a széles fordulatszám-tartományban, így a motor a hétköznapokban még használhatóbb lett.

Kicsit beárnyékolja a képet a meghibásodásra hajlamos szelepvezérlésállító-mechanika, ráadásul a pontos beszerelése sem egy egyszerű ujjgyakorlat, ez aztán kicsit rontotta a motor megítélését.

Most azonban szubjektivitást félretéve mérőpadra kerül ez a szép állapotú, mindössze 90 ezer kilométert futott autó, illetve bizonyíthat a bontatlan Twinspark motor. Annyit már most elárulok, hogy 4000/perc alatt kicsit mélyebb tónusú a hangja, mint e fölött, de maximális teljesítményét közel hétezres fordulatszámon adja le.

Ha kíváncsiak vagytok mennyi lett a kétliteres Alfa Romeo teljesítménye, nézzétek meg az Erőmérő mai epizódját, a végén elemezzük a görbéket, ha pedig érdekesnek találjátok hetente jelentkező sorozatunkat, iratkozzatok fel a Totalcar Youtube csatornájára, mert további érdekes autó jönnek.

Erre a linkre kattintva 20 százalék kedvezménnyel használhatjátok a Carvertical autótörténeti lekérdezőrendszert.

Korábbi epizódok:

A turbós Imprezán is elfér a gázszett
A Subaru neve szorosan összeforrt a ralival, így mindenki a turbós, összkerékhajtású változatokat keresi. De azért a fogyasztás sem mindegy!
Szedánként is penge a Fulvia
A Lancia Fulvia a márka egyik csúcsponja, legendája máig él. Legalábbis ami a ralibajnok kupét illeti. Vajon a Berlina is olyan kellemes?

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.