Csak benzines lehet egy hibrid?

2020.12.03. 15:40

Hibridek nem csak a villanymotor teljesítményében, és az akkumulátor méretében különbözhetnek, hanem abban is, milyen belsőégésű motorjuk van. Mert bizony nem csak benzinmotoros hibrid létezik!

Ahogy a sorozatunk elején tisztáztuk, a hibrid kifejezés csak annyit rögzít, hogy két különböző hajtási elvet keresztez egy ilyen autó. Tehát ha valaki két különböző dízelmotort épít egy autóba, az még nem hibrid, de ha az első tengelyt akkumulátoros fúró, a hátsó tengelyt meg sűrített levegős kerékkulcs hajtja, az már igen.

volvo v60 d6 phev motortér

Persze a személyautók esetében a benzin- és villanymotor keresztezése a leggyakoribb, elsősorban azért, mert így lehet a műszaki tartalom a lehető legspórolósabb. Kivételek azonban akadnak, például a Peugeot és a Volvo először jól bevált dízelmotorjaikat egészítették ki villanymotorral, mert úgy gondolkodtak, a gázolajos akkor is keveset eszik, amikor nem segít neki az elektromosság. A fogyasztás valóban baráti volt, a fenntartási költségek azonban jóval kevésbé. Mára mindkét gyártó lemondott erről a megoldásról, és feltöltött benzinmotort használnak helyette, de még mindig léteznek dízel hibridek, például a Mercedes kínálatában, sőt a BMW és Land Rover bizonyos dízelmotorjait is lágy hibrid rendszer egészíti ki.

A benzines négyütemű motort viszont nemcsak benzinnel, de gázzal is lehet hajtani, ezért például taxi üzemben dolgozó hibrideknél előfordul, hogy a tulajdonos utólagos LPG-rendszer beépítésével csökkenti tovább a költségeket. Némi óvatossággal és a motor műszaki állapotának rendszeres ellenőrzésével ez a megoldás remekül beválik, de mielőtt rohannánk az átépítő műhelybe, érdemes utánanézni, hogy a saját benzinmotorunk mennyire bírja az LPG-vel működtetést.

Hibrid Advent a Totalcaron

A hibridek már sok éve köztünk járnak, de még mindig megannyi kérdés merül fel velük kapcsolatban, amit talán nem is merünk már feltenni.

2020. december 1-től 24-ig minden nap megválaszolunk egy gyakori kérdést a témában.

Megéri figyelni, mert a két ünnep között jövünk egy teszttel is a témában, ahol a cikkekből megszerzett tudással vezetéstechnikai tréninget lehet nyerni a drivingcampen.

A cikksorozatot a Suzuki támogatja.

Suzuki advent totalcar 600x300