Orosz internet-csoda

2001.02.12. 11:26

A digitális információtechnológia becsordogál a nagy orosz sztyeppére is. Nemrégiben a Lada honlapját vettem górcsô alá (lada.ru). Aki nem beszél oroszul, jobb, ha lemond a böngészésrôl. Választható angol nyelv is, de néhány reklámadaton kívül mást nem talál a nemzetközi szörfözô.

 
   
   

Nem jár sokkal jobban a honos nyelvet választó sem. Rögtön egy Marcus Aurelius idézet fogad, felhívja a figyelmet, ne utasítsuk vissza a segítséget. Felesleges is, úgyse sokat kapunk (legalábbis elsôre). A lapos, animáció nélküli honlap igazi unalom. Felüdít egy pillanatra a ?prájsz-liszt?, mint új orosz kifejezés (jól beleillik az ájszberg és vungyerkind sorába), az árak szépen táblázatba szedve, de hogy milyen valutanemben, azt legfeljebb a fejlesztôguruk tudják.

 
   
 

Megcsodálhatjuk az orosz műholdas tévé nem túl sikeres bannerjét, kattintunk ide, próbálkozunk ott, már majdnem örök magányra ítéljük a csehovi monotóniába burkolózott oldalt, amikor feltűnik egy ?baltikavto? feliratú link? És feltárul a csoda. Valamennyi Lada típus leírása, fényképe, mi több, interneten keresztül is megrendelhetô pl. a 2107-es parasztmerci. Dizájn továbbra sincs, angol, német elfeledve, de elôtör a harmadik évezredre spájzolt posztkommunista életérzés. Kit érdekel már a csicsa, az Alfa-Romeo villogó flash animációi, élvezzük a puritán egyszerűséget, nosztalgiázunk.

 
   
   

Feltehetjük kérdéseinket ? persze csak oroszul ?, néhány nap múlva választ is kapunk, vagy nem. Öt próbálkozásból egy jött be, bizonyára rossz volt a kérdésfelvetés. Kutatunk használt autók árai után, végre kiderül, az eddigi összegek is rubelben voltak.

Ha más típusra vágyunk, a car.ru oldalra ugorhatunk. Ez viszont már inkább hab a tortán, hagyjuk más unalmas téli estére.