Jobban hajlasz a villanyautókra az üzemanyagok körüli cirkusz miatt?

2022.03.10. 11:08

Vigyázat, ez nem egy elemzés, inkább csak gyors helyzetfelmérés.

Egy ideje húzódik már az üzemanyagok körüli hisztéria, a hatósági árstop, a mennyiségi korlátozások és a szomszédban folyó háború is hozzátett a műsorhoz. Tegnap volt, ahol sorokban álltak az emberek a kutakon (ld. a képen), beszámolók szerint néhol verekedésig fajult a frusztráció és a türelmetlenség.

A fotót egyik olvasónk küldte.
A fotót egyik olvasónk küldte.

Közben biztos akadt pár villanyautós, aki kaján vigyorral az arcán húzott el a kutak mellett, de ugye az áram sem végtelen, az erőművekben (is) használt gáz helyzete is bizonytalan, kerekebben fogalmazva politikai eszköz. Közben a Volkswagen leállította a villanyautói, pluginjai gyártását, mert létfontosságú alkatrészek nem készülnek el Ukrajnában, de az oroszok felelősek többek között a német nikkel-import 44 százalékáért is, ami fontos alkotóeleme pl. az akkumulátoroknak. A fogadó ország és maga Oroszország is korlátozhatja az ellátást. Most ott tartunk, hogy 2022-re évtizedes csökkenés után ideiglenes emelkedést prognosztizálnak az akkuk árát illetően,könnyen fordulhat drágából elérhetetlenbe a villanyautó .

Ezek alapján senki nem örülhet, benzin, dízel, villany, teljesen mindegy, mind megszívhatjuk. Az energia- és nyersanyagárak emelkednek, az aluminium és a palládium is kilőtt, így hajtásmódtól függetlenül drága lesz autót gyártani. A Stellantis-főnök Carlos Tavares szerint akkor lehetne valamelyest fogni a már eddig is pofátlan árakon, ha legalább a csiphiány csillapodna, de nem biztos, hogy fog.

Ukrajna termeli a világ neon-gázának több mint felét, ami elengedhetetlen a félvezetőiparban használt lézerekhez. Egyébként előállt már ugyanez a helyzet, a Krím lerohanásakor is felment a nemesgáz ára, akkor Kína csillapította a kedélyeket, de a gyártók is rájöttek, hogy inkább érdemes plusz készleteket felhalmozni. Most a legtöbben 2-3 hónapra elegendő tartalékokat emlegetnek.

Szóval hogy érzed? (Azért nem tettem be opciónak, hogy ugyanolyan mértékben szívjuk meg mind, mert akkor kb. mindenki azt nyomná.)