Magyar Termék Nagydíjas a Suzuki Splash

2009.09.02. 20:00
0 hozzászólás

Mindig öröm, ha egy magyar termék kitüntetést, elismerést szerez magának, de valahogy ezt a sajtóanyagok olvasva nehéz irónia nélkül, őszinte elismeréssel adózni. Mindenesetre gratulálunk.

Magyar Termék Nagydíjas® a Suzuki Splash

A Splash, a Magyar Suzuki Zrt. legutóbbi modellje elnyerte a Magyar Termék Nagydíj® kitüntető címet. A Magyar Termék Nagydíj® olyan versenyképességi mutatókat jelképez, mint a tudás, az innováció és a minőség. A védjegyet viselő termékek és szolgáltatások – a gyártók és a forgalmazók fogyasztók iránti elkötelezettségének jeleként – az önként vállalt minőségi garanciát is kifejezik. A Magyar Termék Nagydíj® ünnepélyes átadására 2009-ben tizenkettedik alkalommal került sor, a Parlament felsőházi termében.

Magyar Termék Nagydíj® pályázat civil kezdeményezés, amely a minőségtudatos szemlélet elterjesztését tűzte ki legfőbb feladataként, ezzel is segítve a minőségi követelményekre fogékony fogyasztói magatartás kialakulását. A kitüntető cím viselői olyan kiemelkedő, a gazdasági fejlődést szolgáló termékek, amelyek a tanúsított magyar minőség iránti elismerést és elkötelezettséget fejezik ki. A Magyar Termék Nagydíj® által szimbolizált innováció és aktív minőségpolitika alkalmazása a megbízható, kiváló minőségű termékek esetében az egyik fontos kivezető út lehet a globális gazdasági válságból.

A Suzuki Splash jelölésekor a „Gépek, berendezések, eszközök, járművek” kategóriában előfeltétel volt, hogy a gépjármű Magyarországon gyártott és forgalmazott, sorozatgyártásra alkalmas késztermék legyen. A Splash esetében Magyarország az egyetlen európai gyártóbázis, ahol előállítják a járművet, többségében az európai piacokra, ám a tengerentúlra is szállítva. Ami a Splash külső jegyeit és vezetési paramétereit illeti, világszerte nagy népszerűségnek örvend.

A modern tervezésű, univerzális kisautó kiváló társ az Európában megszokott városi élet mindennapjaiban; nemcsak külseje vonzó, hanem fogyasztása is gazdaságos. A modellt teljes körű biztonsági berendezésekkel szerelték fel, és a technológiai újításoknak köszönhetően rengeteg tárolási lehetőséget és kényelmet biztosít. Szén-dioxid-kibocsátása, amely csupán 120g/km, megfelel a legfrissebb európai előírásoknak és egyúttal kielégíti a környezettudatos vásárlók igényeit is.

A Magyar Termék Nagydíjat® a Magyar Suzuki Zrt. nevében Hisashi Takeuchi vezérigazgató és dr. Urbán László vezérigazgató-helyettes vette át a Parlament felsőházi termében.

A Magyar Termék Nagydíj® pályázat kiírói az EXIMBANK Zrt., az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Kft., az ITD Hungary Nonprofit Zrt., a MEHIB Zrt., a Nemzeti fogyasztóvédelmi Hatóság, a TERC Kft. és a TÜV-SÜD KERMI Kft. Szakmai Támogatók a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A Splash három különböző motorral készül. A kétféle benzin- és az egyfajta dízelmotor mindegyike megfelel az Euro 4 kibocsátási előírásainak: a környezetvédelmi tudatosság jegyében mindhárom motorváltozat 5 sebességes manuális váltóval felszerelt, kibocsátási szintje pedig 120 g/km.  A benzinmotorok a Suzuki Motor Corporation új generációs motorfejlesztésének eredménye.

A legkisebb teljesítményű  motor egyliteres, 3 hengeres 12 szelepes, melynek teljesítménye 45 kW (65LE), fogyasztása mindössze 5 liter/100 km. A legnagyobb változat az alumíniumból készült 1,2 literes 4 hengeres 16 szelepes benzinmotor, amely 63 kW-ot (86LE) teljesít,  és fogyasztása 5,5 liter/100 km.

A Splash dízelmotorját a Suzuki új indiai gyáregységében állítják össze a GM Powertrain licenc alapján, ez 1,3 literes közös nyomócsöves befecskendezésű, 4 hengeres, 63 kW-os (75 LE) változatban opcionálisan koromrészecske szűrővel lesz elérhető. A dízelmotoros verzió fogyasztása 4,5 liter/100 km.

A Splash tervezésekor a biztonsági elemekre a Suzuki kiemelt figyelmet fordított. A modell standard biztonsági berendezései - blokkolásgátló rendszer (ABS); a fékerő asszisztens, elektronikus fékerő-elosztó (EBD) - a vezetőt segítik, hogy a legkockázatosabb helyzetben is elkerülhető legyen az életveszély. Választható felszerelés továbbá az ESP® (Electronic Stability Program), amely az időben megkezdett fékezéssel és a motor nyomatékának szabályozásával tovább növeli az autó stabilitását.

A Splash karosszériája váratlan ütközés esetén elnyeli, és egyenletesen elosztja az ütközési energia egy részét, a beépített 6 légzsák (két első, két oldalsó és két függöny), az överő-határolóval felszerelt első biztonsági övek, a lábvédő fék és kuplung pedálok minimalizálják a sérülés lehetőségét. A Suzuki a kicsik biztonságára is ügyel: a Splash hátsó ülésén található ISOFIX beépített elem lehetővé teszi a gyermekülés biztonságos elhelyezését.

A Splash főbb paraméterei

 • Sokoldalú, vonzó mini MPV
 • Áramvonalas, aerodinamikus dizájn
 • Sportos, fiatalos stílus, amely a városi, mozgalmas életstílust képviseli
 • Megemelt üléspozíciók
 • Magasra szerelt sebességváltó
 • Kellemes térérzet, friss színkombinációk
 • Könnyű kezelhetőség, jól olvasható sebességmérő és kijelző
 • Átlagon felüli tárolási kapacitás 60:40 százalék arányban osztható hátsó ülés, amely egyetlen mozdulattal a padló síkjába hajtható
 • Padló alatti tárolórekeszek
 • Nagy, jól olvasható sebességmérő és kijelző, valamint egyedi fordulatszámmérő

Teljesítmény

 • Halk, gazdaságos, három- és négyhengeres benzinmotorok
 • Modern, közös nyomócsöves befecskendezésű dízelmotor, opcionális  koromrészecske szűrővel
 • 1 literes benzinmotor és az 1,3 literes dízelmotor széndioxid kibocsátása 120g/km
 • Kiváló kezelhetőség, stabilitás, utazási kényelem és vezetési élmény
 • Különlegesen hangolt lengéscsillapítók, kifejezetten az európai utakra tervezve
 • Légellenállási együttható: 0,32
 • 170km/óra maximális sebesség a 1,2 literes benzinmotor esetében
 • 12,3 másodperces gyorsulás 100 kilométer/órára az ötsebességes kéziváltós 1,2 literes benzinmotornál

Biztonság

 • Hat légzsák (két első, két oldalsó és két függöny)
 • Electronic Stability Program (ESP®)
 • Gyűrődő szerkezetek, energiaelnyelő keret, és nagy merevségű utaskabin
 • Energiaelnyelő motorháztető, motorburkolat, motorháztető zsanérok
 • Első légzsák deaktivációs rendszer