Fázó térddel harcolok a sebességekért

2016.01.25. 17:10

Tisztelt Autódoktor!

Van egy 2006-os Fiat Grande Punto 90 LE, 6 sebességes diesel autóm. A mínuszok beálltával azt tapasztaltam, hogy a kardánbox a váltóig hideg a borítás alatt, mintha valahonnan oda áramolna a kinti hideg levegő. Ez erősen csökkenti a komfortérzetet a térdem tájékán.

A másik probléma (talán ezzel kapcsolatos), hogy a hidegekben reggel a váltó kar úgy viselkedik, mintha bedermedt volna. Olyan érzés, mintha beragadt volna egy fokozatba. Majd lassan kienged és az autó pár kilométeres használatát követően szépen olajozottan jár, minden fokozat a helyére kerül szinte automatikusan.

Csaba

Kedves Csaba!

A keresztmotor-frontkerékhajtás hátránya, hogy az egykori kardánalagút leginkább a váltórudazat/kipufogó elvezetését szolgálja. Ez nem igazi hátrány, de a felforrósodott erőátviteli alkatrészektől kellemesen felmelegedő karosszéria már a múlté. Ha az autóban nincs ülésfűtés, érdemes bele telepíttetni - a néhány percen belül izzó tompor minden hidegleléstől megóvja az embert - meg az utódnemzéstől is, ha túladagolja a melegítést. A nehéz sebesség-kapcsolás okán a váltóolaj mennyiségi/minőségi ellenőrzése javasolt: ha a kenőanyag lefutotta a negyvenezer kilométert, ne várjon a cserével.

Csak a hozzávaló viszkozitású olajat szabad beletölteni, a sűrűbb anyag a mostanival megegyező problémát okozhat. Ha az olajtöltet megfelelő, de továbbra is ölre menő harc dúl a hideg sebességváltásokért, a váltókar bowdenjeinek vizsgálata szükséges: a belső teflonréteg elkopása után a kábel szorulása elképzelhető, amely tünet a hőmérséklet változására reagálhat.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu