Emelkedőn kevés a ló a Corsában

2023.10.01. 17:06

Üdv doki,

4 éve vettünk egy 2007 , 1,2 (80 LE) Opel Corsa D - t. Akkor 14 000 km volt benne. Valós futás, mert idős rokoné volt, aki valóban csak 1000 - 1200 km - t ment vele évente. Minden szerviz elvégezve időben. Az a gondunk vele, hogy nagyon lusta a motor. Előtte egy C Corsa volt ugyanezzel a motorral, csak 75 LE változatban. Az gyönyörűen ment. Ez meg a legkisebb emelkedőn sem tud 80 - al felmenni, vissza kell kapcsolni, leginkább 3. - ba, de akkor is alig gyorsul. Sík területen elfogadhatóan megy, de ha van egy kis emelkedő megadja magát. Az okosok szerint azért, mert az előző tulajdonosa nem hajtotta, ellustult a motor. Jól meg kell hajtani, majd helyre jön. Próbálkoztunk 140-el Pestig, meg vissza, többször is, de semmi.

Azt szeretném tudni, hogy ez hiba, vagy tulajdonság?

Köszönettel: János

Kedves János!

Érdemes hozzáértő, gyári szintű szoftverrel rendelkező szervizbe leadni az autót, a jelenség pontos leírásával. Sőt, a legjobb lenne a rádugott géppel való probléma demonstráció, a szakember rengeteg információt gyűjtene a képernyőn látottakból, valószínűleg hamar összeállhatna a kép és a megoldás is. A probléma mögött simán állhat egy hibás lambdaszonda, egy elégtelen mennyiséget szállító üzemanyagpumpa, szennyeződött/meghibásodott légtömegmérő, egy részlegesen eldugult kipufogórendszer/EGR, vagy akár egy elhangolódott vezérlés - és még sokan mások.

Furcsa, hogy nem világít a műszerfalon a motor hibalámpája, de nem ez lenne az első hasonló csoda az életben. Ha viszont már négy éve ilyen a jármű és így legalább négyszer volt éves karbantartáson, furcsa, hogy nem jött bármilyen, a problémára vonatkozó, műszaki visszajelzés a munkát elvégző szerviztől. Elméletben eddig lehet eljutni, most itt az idő a gyakorlati vonal erősítésére! Utórezgés: A két modell (Corsa C/D) között biztosan van környezetvédelmi besorolási különbség (Euro X/Y). Valószínűleg a váltók áttételei sem azonosak. Érdemes lenne egy ugyanolyan Corsa D-vel gurulni egy kört, csak a tuti tesztelés kedvéért.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu