Villanyautóra való gumit a benzinesre?

2024.09.08. 12:41

Tisztelt Gumidoktor!

Új garnitúra gumi vásárlása előtt állok és szembe találkoztam a Kumho Wattrun VS31 tipusú gumiabronccsal, amely alacsony tömeg és gördülési ellenállás szem előtt tartásával, kifejezetten elektromos illetve hibrid járművek számára terveztek. Egy abroncs áruháznál rákérdeztem a gumival kapcsolatos esetleges tapasztalatokra, mire a diszpécsertől azt az információt kaptam, hogy a gumi csak kizárólag elektromos autóra jó, ha egyéb hajtóanyagú autóra szerelem őket, akkor "fel fog robbanni", mikor a gázra lépek. (szó szerint) Ezt a kijelentést már önmagában is rendkívül viccesnek találtam.

A gumi adataiból, teherbírásából én nem találtam olyan kivetnivalót, ami meggátolná a nem elektromos autón történő használatot. Számos cikk foglalkozik vele, hogy a rugózatlan tömeg redukálása nemhogy rontana, de nagyon is javít a menettulajdonságokon. Szeretném kikérni a véleményét, hogy ön szerint alkalmas -e erre?

Köszönöm szépen!

Kedves Levélíró!

Így van, a Kumho Wattrun VS31 kifejezetten az elektromos autók speciális igényének megfelelően lett fejlesztve, de több más gyártó is rendelkezik hasonló termékkel már. Van pár dolog ugyanis, amiben az e-autók jelentősen különböznek a belső égésű motorokkal hajtottaktól. Ezek nagy vonalakban:

- jóval nagyobb tömeg az akkupakkok miatt

- rendkívül csendes haladás

- a pedál lenyomásakor azonnal jelentkező nyomaték, amely gyakorlatilag konstans

- fogyasztásérzékenység, azaz minden alkatrész a nagyobb hatótáv elérésére van hangolva

Ide tehát olyan abroncs kell, amely nem nagy tömegű, rendkívül kicsi gördülési ellenállása van, ugyanakkor nagyon strapabíró és masszív, remekül tapad, ám mégis síri csendben képes suhanni. Persze egy ilyen tudású abroncs "normál" autón is helytáll, mint ahogy a Wattrun is. Csak az a kérdés, hogy kell-e, érdemes-e egy ilyen drága és kifinomult technikát felvonultató terméket felszerelni egy belső égésű motorral hajtott járműre, tud-e ott annyival többet nyújtani egy hagyományos abroncsnál, mint amennyivel többe kerül nála. Na ez itt a nagy kérdés, amire önnek kell megadnia a választ!

Üdv, Gumidoki