Jobban világító fényszórót szeretnék a Golfra

2020.04.16. 12:54

Tisztelt Küyüdoki!

Szeretnék jobban és fehérebben világító fényszóró izzót, milyet tanácsolna? Lehet nagyobb teljesítményűt beletenni? Halogénes VW Golf 6.

Köszönöm.

Lumendoktor barátomat hívtam segítségül, mert ez az Ő szakterülete, ezt válaszolta:

Kedves Golf68!

Több neves autóizzógyártó is készít a hagyományos izzók színhőmérsékleténél hidegebb fényű fényforrásokat. A színhőmérséklet növelését egy speciális színszűrőréteg felhordásával érik el, melynek járulékos hatása a fényerő csökkenése. Ennek ellensúlyozására az izzószálakat alulméretezik, ezzel kényszerítve a nagyobb fényteljesítményre. Az így készült fényforrások színhőmérséklete magasabb, de a várható élettartamuk kb. fele egy standard autóizzóénak.

A közúton is használható termékek maximálisan 4000-4200 K-es hidegfehér fényt bocsátanak ki.

Vásárlói igényre készülnek ennél magasabb, kb. 5000 K-es izzók is. Ezeknél a termékeknél olyan mértékű színszűrést alkalmaznak, ahol a fényerő csökkenését már csak a teljesítmény növelésével lehet valamelyest korrigálni. Ezek a fényforrások már közúton hivatalosan nem használhatók a nagyobb teljesítmény, a halogén izzókra vonatkozó színhőmérsékletkorlát, és a végeredményben kisebb fénykibocsátás miatt.

A nagyobb teljesítmény nagyobb áramot, nagyobb hőterhelést jelent a fényszóró áramkörén. Bár az autók elektromos rendszerét jellemzően túlméretezik, a tartós plusszterhelés idővel káros elváltozásokat is okozhat a jármű világításrendszerében.

Bármilyen izzót választasz, azt tudnod kell, hogy az autóiparban használatos 6000 K-es LED-lámpák fényét halogén technológiával nem lehet elérni. Javaslom valamelyik neves európai gyártó 4000 K-közeli fényforrását. Ilyenek például az Osram Cool Blue Intense, a Philips White Vision, a Hella Blue Light, vagy a magyar Tungsram gyár Sportlight Ultra termékei.

Üdvözlettel: Szauter Sándor

Üdvözlettel, Kütyüdoki –  www.duett.hu