Gondot okoz-e a több motorolaj?

2021.09.22. 17:08

Fontos, hogy az olajszint a motorban mindig megfelelő legyen. Ezt a nívópálcán rendszeresen ellenőrizni szükséges. A minimum és maximum jelzés között kell, hogy legyen az olajszint. Előfordul azonban, hogy véletlenül túltöltik. Ez nem ajánlott, de egy kis plusz mennyiség még nem okoz gondot. 

Azonban, ha túl magas a szint, akkor a karter nem tud szellőzni, vagy még rosszabb esetben a szívóoldalra kerülve bejut az égéstérbe, ahol kékes füst mellett elég. A főtengelyszimeringnél folyhat az olaj. Szóval a túl magas olajszint károkat okoz, ez a szint azonban centiméterekkel magasabban van, mint a maximum jelzés. Fél centi túltöltéssel nincs semmi gond tehát. Ha azonban 2-3 centit is sikerült túltölteni, azt mindenképpen csökkentsük le a maximum jelölésig pl. egy vékony, de hosszú szívószálszerű csővel.

Gyakori kérdések olajügyben

Olajcsere kevés kilométer után
Ne csak a kilométert, az időt is figyeld, mert az olajat állás közben is érik hatások.
Eltérhetünk-e a gyári olajtól?
A független szervizek sajnos gyakran megteszik, de miért lehet ebből baj?

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.