Vettem egy Springet, elég-e az áram a garázsomban?

2024.07.13. 16:09

Kedves Péter!

Érdeklődve olvastam cikkét a Zoe akkumulátor töltéséről. Én a napokban vásárolok egy Springet. Engem is érint a felvetett probléma? Az eladó szerint sima otthoni konnektorról tölthető az autó. Kell valamiért aggódnom a Dacia töltésénél?

A garázsunkban ha jól emlékszem 4x2.5 rézvezetéken vezettük be az áramot földkábelen a mérőórától. Erről lehet gond nélkül tölteni az autót? Köszönöm előre is a válaszát, ill. amennyiben bármilyen jótanáccsal tud szolgálni, szívesen veszem.

Tisztelettel: Takács Lajos

Kedves Lajos,

Már a múltkori írásomban is leírtam, hogy az egyfázisú töltés "mizzéria" csak és kizárólag a Renault Zoe típust érinti, ill. a vele teljesen azonos műszaki tartalmú Smart ForTwo 453-as modellt (ez a legutolsó kivitel a három verziójából). Ezt a két autótípust szerelték csak a belül delta-kapcsolású, Chameleon fantázianevű fedélzeti töltővel. Azóta már a Renault cégnek is leesett, hogy nem ez lehetett a világ legjobb ötlete, így már ők is letettek a további alkalmazásáról.

A kérdezett Dacia Spring nyugodtan tölthető egy- és három fázisról is, amennyiben az utóbbira alkalmas. (Fejből nem tudom, mely új autótípusok rendelhetők opcionális háromfázisú töltővel, de gondolom az olcsóbb árfekvésű Springben alapból egyfázisú a fedélzeti töltő. Még nem javítottam ilyet, hiszen még mind garanciális, ezért nem tudom fejből.)

Az, hogy egy autó "miről tölthető", ahhoz sajnos szakember kell, mert függ az alkalmazott szerelvényektől, a vezeték hosszától, anyagától, szóval soktényezős dolog. Ráadásul ha valahol van egy sunyi kötéshiba, annak csúnya garázs-tűz is lehet a vége. Már csak ezért sem szeretnék "táv-tanácsokat" adni. Ami viszont szemet szúrt, hogy 4x2,5 mm2-es vezetéket írt. Ha ez tényleg így van, akkor ott delta-kapcsolású fogyasztót feltételeztek, azaz a nulla vezető nincsen kivezetve. Ez sajnos a mai, modern elektronikáknak nem megfelelő, mert mind csillag kapcsolást, azaz 5 vezetékes, nulla-vezetőt is tartalmazó csatlakozást kér. Szóval már csak ezért sem tudja megspórolni egy profibb villanyszerelő megkeresését.

Tisztelettel: VillanyPásztor