Ennyiért már autó is van

Megvolt: Smart Pulse 2012 MHD aut

2012.07.12. 07:41

Adatlap Smart Fortwo Pulse MHD - 2012

  • 999 cm3-es,soros 3 hengeres benzines
  • 71 LE @ 5800 rpm
  • 92 Nm @ 4500 rpm
  • 5 seb. szekvenciális (robotizált) automata
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    13.7 másodperc
  • Végsebesség:
    145 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    4.3 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    4.6 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    4.0 l/100km
  • 3 895 640 Ft

Egyesben közepes gáz, azt mindenképp ki kell várni, amíg megvan a kettes. Kettesben nagy gáz, itt már semmi nem áll az utunkban a városi tempóig. Ha elértük a kívánt sebességet, a gázt visszább engedve szépen felkapcsolgat amíg lehet. Így működik. Ha ez megvan, soha többé nem fogja zavarni a buta váltó.

Helyette majd zavarja a fék. A pedál érzéketlen, mégis hosszú úton jár, de a fogáspontja olyan határozott, mint a görögök hozzáállása az euróhoz. Ezt is meg lehet szokni: kiszaladt elém egy vaddisznócsalád. Minden héten megtörténik az ilyesmi, ez azért volt különleges, mert ezzel a kocsival történt, és mert sokkal közelebb voltak, mint eddig bármikor. Satu, ABS kattog, balra kormány 180 fok, jobbra kormány 360 fok, balra kormány 180 fok. Senkinek sem lett semmi baja, és innentől az se zavart különösebben, hogy kicsit ráz és dobál a futóműve, mert amikor kell, kitámaszt és fogja nekünk az utat. Oldaldőlés nulla.

Aztán gondolkodni kezdtem. Ha a Woody Allen szemüveges berlini yuppiek-nak megfelel, ha ezzel járnak London és Párizs lányai, ha a svájci érettségizők ezt kapják ajándékba, és vicces, emeletes boltokban lehet megvenni, mint egy divatékszert, valami csak lehet benne. Meg csak eladtak belőle európában úgy 750 ezer darabot valahogyan. Ez egy túlmotorizált mopedautó.

Nem autó ez, hanem közlekedési eszköz. Innen nézvést máris elviselhetőbb a helyzet, végül is a B125-ös robogó se olyan motor, mert a motor az ilyen. A Smart pedig közlekedőedénynek egy divatos cuki izé. Szép formával, vicces hanggal.

Szép lassan kezdett összeállni a kép. Igaza volt Csikósnak: a smartozást tanulni kell. A nehézkes rugózásról a moslék utak tehetnek, jó útra víve sokkal élhetőbb. A budapesti forgalom idegbeteg tempója sem erre a váltóra van kitalálva, kicsit ésszerűbben hajtva, kicsit nagyobb követési távolságot tartva máris nem annyira zavaró a bénakacsa váltó.

Na de mire jó egy Smart?

Közlekedni gyermektelen és ingázó családoknak, ahol egy, maximum két ember autózik, kevés csomaggal. Erre jó. Meg első autónak is megfelel gazdagabb környékeken, ahol két-háromhavi átlagfizetésbe kerül, nem pedig két-három évnyibe, mint nálunk. Anyu motorizált bevásárlókocsijának se utolsó, érettségi vagy diplomaszerzési szuverírnek kifejezetten kívánatos, legalábbis én örültem volna egy ilyennek. Itt, a balkánon státusszimbólum inkább. De összességében meglepően használható, autószerű. Túlmotorizált mopedautó.

És nem csak a városban, hanem a városból kiérve, a maga hülye genetikai adottságaival is - az ultra rövid tengelytáv, a széle-hossza egy építés - is megfelelő. A 90-100-at simán tartja, és négyesben és ötösben is eléri a végsebességét, ami 145 km/h. Itt már kicsit szélérzékeny, és pontosan 130-nál megjelenik egy kis fütyülés a vezető ablakánál, csak úgy jelképesen, hogy hellóka, sok lesz.

A Népítélkezők imádják, nem autóként tekintenek rá, hanem közlekedési eszközként, ami az én teóriámat erősíti. Érdekes, hogy erről a felújított második generációs smartról csupa olyan ítélet van, amiben szerpel, hogy előtte is smarttal járt, és ezután sem venne mást. Általában Toyota IQ helyett veszik, mert ebben több a hely. Sokba tud kerülni a váltó kapcsoló-motorja, és az előző szériánál a komplett motorgenerál.

A fogysztásra is szinte mindenki panaszkodik, 7-8 liter közé taksálják, ami a német spritmonitor.de szerint 6.2-7.2 között alakul zömében. Figyelem, a Volvo XC60 se kért ennél jellemzően többet! Nálam a megtett 560 kilométer alatt 33.4 liter ment bele, ami nagyon kicsivel 6 alatt van, pedig városi dugó és padlógázas sztrádamenet is volt benne bőven. A Microhybrid drive (mhd) elnevezés egy egyszerű start-stop rendszert takar, ami az alapjárati ketyegéssel efogyasztott üzemanyagmennyiséget közelíti a nullához és így, hogy tudjuk, a dugóban az időnk felét állva töltjük, maximálisan létjogosult.

A 71 lóerős, háromhengeres, szívómotoros smart alapára 2,6 millió. Erre jön a Pulse felszereltség 400 ezerért, a légkondi 245-ért, 160 ezer a váltó automata üzemmódja és az oldal és fejlégzsákok együtt, és erre már csak apróságok következnek, kesztyűtartó, hifi, ilyesmik. A vége 3.6. Ennyiért nem is volna rossz vétel, ha elfelejtjük hogy ennek az összegnek az egyharmada az autó, kérharmada a stílus. Aztán nyakon öntenek adóval és forgalombahelyezési költségekkel, ami épp egy millió. 4,6?? Ennyiért már azért sokmindent lehet venni, ami inkább autó, mint divatcikk.

A cikk megírását követő harmadik napon azon kaptam magam, hogy a használt smartokat nézegetem. Hiányzik. Mégiscsak jó ez.

Totalcar értékelés - Smart Fortwo Pulse MHD - 2012

Ha nem itt élnénk, és nem így élnénk, a smart egy bájos megoldás a rövid és középtávú helyváltoztatásra. De itthon max másfél millióért kellene adni, hogy tömegek használják.

Népítélet - Smart Fortwo