Oké, böszme BMW, de mi legyen: kombi, vagy SUV?

Video: BMW 5 Touring az X3 ellen

2020.12.12. 14:53

A kombiság olyan, mint a dízel személyautó – elsősorban Európában fertőzött. Így mifelénk tartja magát a legtovább a műfaj, de most már itt is többféle terepjáró-szerűség, mint valódi kombi van a piacon. Csak a divat teszi, vagy tényleg ügyesek a mai SUV-ok? Kiderítjük!

Persze voltak csodálatos amerikai kombik is, ó, nem is egy, de a végtelen prérin nem töltöttek be olyan kiemelkedő szerepet a családok mozgatásában, mint Európa útjain. Hiszen a pick-up és a családi használatra szánt terepjáró már évtizedek óta létező és használt kategóriák az Atlanti óceán túlpartján, sőt arrafelé sokáig még a kupék is akkorák voltak, hogy hat személy kényelmesen beülhetett, teljes cuccal. Európában viszont csak pazarló viccként tekintettünk ezekre, nálunk a mindenféle méretben, motorral és felszereltséggel árult kombi adta meg a praktikum és a kényelem megfelelő keresztezését.

Annyira mélyen gyökerezik mifelénk a praktikusan nagy csomagterű, de mégis alacsony építésű, tehát jól vezethető családi autó hagyománya, hogy még hét-nyolcszemélyes változatok is készültek régen, a kisbuszok és az egyterűek térnyerése előtt. Ám a SUV-divat úgy tűnik véget vet az uralomnak, manapság már az európai polgár is valamilyen városi terepjáróban gondolkodik többnyire, ha praktikus autót keres. Persze függetlenül attól, mennyi időt tölt majd távol az aszfaltozott utaktól. Korábban ez a választás kompromisszumot igényelt, hiszen mondjuk húsz éve, amikor a BMW, a Porsche és a Mercedes belépett erre az ígéretes piacra, első próbálkozásaik nem nőttek fel kifinomultságban személyautóikhoz – csak ahhoz képest teljesítettek jól.

Ám ma már nem ez a helyzet, egyre több SUV tesztautóban érzem, hogy nem kell lemondani a vezetés élvezetéről. Aztán nemrég, mintegy emlékeztető oltásként, egy csodálatos, tökéletest közelítő kombi járt nálunk a BMW 530d Touring képében. Úgyhogy kerestünk egy szintén jól felszerelt és még fiatal X3-at hozzá, és megnéztük, mi a helyzet 2020-ban a nagybendős kocsik között.