Élni tudni kell!

Renault Arkana Hybrid hazai bemutató - 2021.

2021.07.07. 07:48

Ezt a terepkupé-őrületet a BMW találta ki bő tíz éve, igazából az a csoda, hogy csak most jelenik meg a tömeggyártók kínálatában. Természetesen a Renault Arkana nem terep, és nem kupé, ahogy a többiek sem. De ettől még virágozzék minden virág, stb.

Az Arkana Hybrid hazai bemutatójára a ferihegyi Aeroparkba hívtak minket, felsorakozott a Franciaországból idehozott Arkana-flotta, és ezzel kezdetét vette a Peugeot 2008 hazai bemutatója óta az első, nem maszkos sajtóbemutató. Azt azért picit sajnálom, hogy a Renault ennyire egységes arcot pakol minden modelljére – persze meg lehetne magyarázni, hogy itt más a ködlámpa-fészek (amiben nincs is ködlámpa), mint egy Mégane-on, de minek? Egy a lényeg: csináltak egy terepkupé-jellgű alapformát, ami az X4-X6-Q4 Sportback-GLC Coupé és az összes epigonjaikra hasonlít, kapott egy Renault-egyenarcot és hátsó lámpát. Nagyjából ennyi a siker receptje, a többi már részletkérdés.

Az például tök mindegy, hogy a CMF-B platformra építik-e. Kit érdekel? Az apukákat vagy a családanyákat? Az sem igazán érdekli őket, hogy összkerekes legyen: az Arkana kizárólag fronthajtással, benzines és hibrid hajtásláncokkal lesz kapható. Kézi váltó nincs, a hibrid eleve automata erőátvitelű, a sima 1,3 literes benzinmotorok mellé pedig hétfokozatú duplakuplungos váltót (EDC) raknak. Az 1,3 literes motor lehet 140 és 160 lóerős, ezek halovány hibrid rásegítéssel készülnek. A mikrohibrid alapja egy szíjas önindító-generátor, ez a teljes fordulatszám-tartományban képes rásegítést adni a benzinmotornak. Kissé túlzás ezt hibridnek nevezni (ahogy más márkáknál is), elektromos módban egy centit sem tud megtenni.

Az Arkana nevet egyébként egy orosz Renault is viseli, azt Moszkvában gyártják, és bár kísértetiesen hasonlít a külseje emezére, valójában egy másik autó, aminek a régebbi Duster-platform (B0) adja az alapját. Az orosz verzió ennek megfelelően akár összkerekes is lehet. Minő igazságtalanság, de arrafelé valódi a tél.

Az európai modellt Dél-Koreában, a Renault Samsung Motors gyártja, s valójában az XM3-nak hívott típus átemblémázott verziója. (A fura kódnévnek van előnye is, mert a volt jugoszláv tagállamok területén az Arkanát inkább Renault Conquest néven árulják, hogy ne tépjék fel az Arkan nevű szerb háborús bűnös által okozott sebeket.) Nem ez az első koreai eredetű modell a Renault-nál, hiszen a Fluence eredetije is egy Samsung-Renault volt, a Latitude nagykocsi és a Koleos első generációja pedig ott is készült. Az Arkana legalább nem ilyen se íze-se bűze autó, hanem valamilyen.

Azt túlzás lenne állítani, hogy kupé, bár van az a piamennyiség, ami után ezt a ferdehátú ötajtóst kupénak látom. Ám legyen, ha a BMW elintézte, hát hívjuk kupénak. Mindenesetre az Arkana elég hosszú autó (4,57 m), így a hátsó sornál sem túl lapos, és leghátul van hely 513 liternyi csomagtartónak, ami a hibrid változat esetében 480 literesre megy össze – de ez is pont elég nagy. Mivel ez a hibrid nem tölthető konnektorról, hanem „öntöltő”, vagyis ő bűvöli a benzinmotor és a fékezés energiájából az áramot az 1,2 kWh kapacitású akkuba. Maga a rendszer ugyanúgy működik, mint a Clio, Mégane és a Captur esetében, vagyis soros és párhuzamos hibridként is össze tudja variálni a két energiaforrást – akárcsak a Prius, viszont ez fix, mechanikus váltófokozatokkal operál.

Az Arkana belseje is olyan, mint a külseje: valahogy túlzott a láttam már valahol-érzés, de mivel a Renault digitális műszeregysége és a középső, nagy tableten futó rendszere is elég jó, nincs ezzel semmi baj. Igaz, mi az RS Line csúcsváltozatokat próbáltuk, így az egész belső nagyon puccosnak tűnt, elöl sportosított ülésekkel, sok álkarbonnal és több kilométer piros cérnával.

A sajttájon kiemelték a vezetőtámogató rendszerek sokaságát. Már a Zen nevű alapverzióban is van vészfékező rendszer, sávtartó, elöl-hátul tolatóradar, de tolatókamera is jár hozzá. Mondjuk amilyen lőrés a hátsó üveg, ez a minimum. Az Intens szint már radaros funkciókat tud, és van táblafelismerője, holttér- és keresztirányú forgalomfigyelője. Az RS Line már félautomatán tud parkolni, a dugó- és autópálya-asszisztens viszont feláras (200 ezer).

Ami az árakat illeti, elég húzósak. A SUV, pláne a kupé-SUV slágertermék, úgyhogy meg is kérik az árát. Az amúgy automata klímás alapverzió 9,3 milliós listaárról indul a gyengébb (140 LE) benzinmotorral, duplakuplungos váltóval, az E-Tech nevű hibrid ehhez képest plusz 5 lóerőt ad, a felára pedig 600 ezer forint. A kettő közé félútra árazták be a 160 lovas benzinest – nagyon meg lennék lepve, ha ez nem csak a szoftverében különbözne a 140-estől, de persze mindegy is. Az a lényeg, hogy nyomatékból is többet ad, nem csak teljesítményből.

A tesztvezetésre csak hibrideket hoztak, én egy 12,5 millióra extrázott RS Line verziót csíptem meg feláras gyöngyházfehérben, ami jól elkülönül a területiképviselő-fehér alapszíntől. Volt rajta még egy RS Look külső vadító csomag és Bose hifi is, ami az első benyomásom alapján kissé vékony hangzásúnak tűnt.

A hibridség egyik kulcsa a jó zajszigetelés, és az Arkana tudja ezt. Mivel az 1,6-os szívó benzinmotor négy fix fokozatot használ, nincs az a fajta csúszó kuplung érzete az embernek, amit például a gyengébb Toyota-hibrideknél tapasztalni. Igaz, ez a gép sem egy lóerőgyár, de a fix fokozatok miatt inkább hasonlít a működése egy automata váltóéhoz. Nagyon vicces, hogy a villanymotornak is van egy kétfokozatú váltója, így gyorsítás közben érezni, hogy a benzines ugyanúgy zúg, mégis változik az autót gyorsító erő. Sportosságnak nyoma sincs, de normálisan lehet vele közlekedni.

A futómű viszont egy kicsit furi. Mintha túl puhák lennének a szilentek, ami rossz úton előny, pláne ezekkel a 18-as kerekekkel. Viszont kanyarban meglepően nyúlósan viselkedik az autó, és amikor már sok, esetlen orrtolással jelzi anyának, hogy vége a duhajkodásnak. Az elektronikus stabilizálás is segít közben, egy autópálya-lehajtót teleszórt valami teherautó porral, és elképesztően gyorsan reagált az ESP. Alapvetően persze nem fáj, de egy ekkora autót már nem feltétlenül csatolt hosszlengőkaros futóművel kellene megvalósítani, még akkor sem, ha a napi közlekedésben ennek nem sok hatását érzi az átlagos júzer. Pláne úgy, hogy ez a hibrid azért nem sarkall száguldozásra, ahogy a kormányérzet, a magas súlypont és a hátul ülő gyerekek sem.

A Renault Arkana árait azért még egy picit emészteni kell. Valójában alig drágább, mint egy Mégane kombi, amiben a 140 lovas motor van EDC váltóval (8,6 millió Ft), illetve a Mégane ott tud olcsóbb lenni, ha engedünk a motorból/váltóból. Az Arkanánál viszont nincs ilyen képlet, hogy inkább vennél egy ezres turbóst kézi váltóval, szóval így szinte jó az ára, csak hát az sok. A piacon az X6-formájú autók mezőnyében van még egy jelentkező, a Citroen C4-es, ami egy számmal kisebb autó, ennek megfelelően lényegesen olcsóbb változatai is vannak (5,8 milliótól), de ha erős is, meg automata is, akkor rögtön 8,8 milliónál tart ez is.

És ha úgy nézzük, hogy egy Golf VIII kombi is szinte ennyibe kerül, az Arkana ára máris más megvilágításba kerül, és ezzel már nem is a középkategóriás szedánok, hanem inkább a kompakt autók alternatívája lesz. Más kérdés, hogy hol tud ez többet, mint egy Mégane kombi? Erre pedig az az egyetlen válasz, hogy sokkal jobban hasonlít az X6-osra. Úgysem azok fogják venni, akik már ültek ilyen BMW-ben, és tudják, hogy a külsőnél vége minden hasonlóságnak.

A BMW X4-nél határozottan olcsóbb, hogy a sajtot is lássuk, ne csak a lyukakat
A BMW X4-nél határozottan olcsóbb, hogy a sajtot is lássuk, ne csak a lyukakat