Cosworth-motoros szürke kombi

Használtteszt: Ford Focus ST170 Turnier

2009.01.28. 01:44

Adatlap Ford Focus St170 - 2003

 • 1998 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 173 LE @ 7000 rpm
 • 196 Nm @ 5500 rpm
 • 6 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  8.2 másodperc
 • Végsebesség:
  214 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  9.1 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  12.4 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  7.2 l/100km

Mikor berobbant az európai piacra, az első szériás Ford Focus olyan hullámokat vetett az alsó-középkategória unalmas mocsarában, mint cunami az Indiai Óceánon. Egy kompakt autónak is lehet érdekes a formája? Egy tömegmodellnek is lehet több lengőkaros a hátsó futóműve? Egy olcsó, családi 1,6-ost is lehet jó vezetni? A Focus korszaka előtt Vágó István kvízműsoraiban a hasonló kérdésekre egyértelműen a „nem” határozott megjelölése kecsegtetett továbbjutással.

Eleinte a forma adta el a Focusokat, de a jó ár és a szuper vezethetőség is sok rajongót hozott. Aztán ahogy múltak az évek, a megbízhatósági mutatók és a tulajdonosok pozitív visszajelzései folyamatosan az eladási listák élén tartották a „Fókákat”. Angliában évekig volt a legnépszerűbb típus, de a szigetország nem mérvadó, mert a britek hagyományosan nagy rajongói a kék oválnak. Viszont sokat elárul az Mk1-es Focus sikereiről, hogy a megrögzött Golf-vásárló németeknél is piszok jól fogyott. Ehhez persze jelentős mértékben hozzájárult, hogy a kortárs és közvetlen vetélytárs IV-es Golf számít a legrosszabbul sikerült darabnak a kompakt Volkswagenek sorában.

Legjobb évében több mint egymilliót gyártottak belőle, és volt olyan esztendő, amikor a Focus a német TÜV vizsgáztatási hibastatisztikájában letaszította a trónról az addig megingathatatlanul vezető japán kocsikat. De persze ez sem hibátlan autó. A futómű például elég érzékeny, rosszul tűri a terepjárást a szőnyegbombázás utáni állapotban lévő magyar flaszteron. De adódnak más, tipikus hibái is.

Focus típushibák

Több mint tíz éve van piacon, így egy elhanyagolt, széthajtott példánynak már bármelyik alkatrészével lehet gond, de azért a Focusnak is vannak típushibái. Főleg a két első évjárat autói szenvedtek gyermekbetegségektől, amiket aztán később orvosolt a Ford. Ilyen lehet a kormány szervopumpájának meghibásodása vagy a generátor gondjai, ami miatt egyébként a gyár még 1999 nyarán visszahívási akciót rendelt el. A kipufogó rozsdásodása és zörgése is lehet zavaró parajelenség, utóbbi a hővédő lemezekre is jellemző. Benzines Focusoknál viszonylag gyakori probléma a motorvezérlő nyűgösködése miatti rángatás, az elromló gyújtótrafó és a benzinpumpa reléjének meghibásodása. Gond lehet a kombik hátsó kerékcsapágyával, és az első évjáratok első rugói esetenként eltörhetnek. A Ford túlzottan is optimista volt a vezérműszíjak csereintervallumának meghatározásakor, ezért elfordulhat szíjszakadás. Egyes benzines modelleknél 160 ezer km a limit, amit nem ajánlott kivárni, de a dízelek 60 ezre is túlzást, ezt már 50 ezernél illik cserélni. A dízelek Achilles-sarka a turbó, az adagoló, TDCI-knél pedig az injektorfúvóka, de a befecskendező-rendszer vezetékei is hajlamosak az anyagfáradásra és törésre. Ha a kilométeróra nem moccan a nullás végállásáról, akkor valószínűleg a sebességszenzor ment tönkre. Elképzelhető, hogy csatlakozásainak takarítása segít, de valószínűleg cserélni kell a végáttételnél lévő jeladót. A kétliteres benzineseknél és a dízeleknél előfordulhat, hogy leszakad a kéttömegű lendkerék, ami jelentős pusztítást végez, ennek a javítása igen drága. Nem túl veszélyes, inkább szépséghiba a beázó első fényszóró vagy a nyikorgó ülések problémája.

Ne szegje kedvünket a hosszú lista, a Focus összességében megbízható, tartós konstrukció, amit azonban sokan kihasználnak, így előfordulhatnak problémák. Akár rozsda is, hiába vállalt a gyártó 12 év garanciát a teljesen galvanizált karosszériára, egyes Focusokon már finoman csámcsog az oxigén. Főleg a sérült és nem megfelelően javított autókon harapódzik el a vas-oxid. Balesetes Focus egyébként sok van a piacon, de érdemes őket nagy ívben elkerülni, ugyanis a rosszul javított törések után már nem igazán jó a kocsi egyébként négy Euro NCAP-csillagos utasvédelme.

Ez persze nem csak a kompakt Fordokra igaz, de véletlenül pont ezzel végzett egy érdekes kísérletet az angol Fifth Gear (Ötödik Sebesség) tévéműsor szerkesztősége. Vásároltak egy nagyobb törés után újjáépített Focust, és azt frontálisan ütköztették egy másik, sérülésmentes Focusszal. A javított autó karosszériája összerogyott az ütéstől, és sokkal rosszabb védelemben részesítette a benne lévő töréstesztbábukat, mint a másik tesztalany. Nézzék csak.


Fifth Gear Ford Focus törés (videó)

De elég a hibák sorolásából és a rémisztgetésből. Lássuk, miért olyan különleges a tesztautó! Lapozzon!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Totalcar értékelés - Ford Focus St170 - 2003

Ritka, ezért még mindig nem olcsó, de kitűnően egyesíti az átlagos családi autó és egy sportos kocsi kívánalmait. Néhány részletmegoldásán azért érezhető, hogy tömegmodell.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.