Lehet ezt egyszerűen is

Bemutató: Piaggio Porter NP6 - 2020.

2022.02.10. 12:08

A Piaggio itthon jellemzően a robogóiról ismert, esetleg a Piaggio Ape-ról. Ezek azok a háromkerekű, lassú, egészen kicsi teherautók, amik itthon jellemzően guruló kávégép formájában élednek újjá. Na most az egyik importőr gondolt egyet, és feljebb lépett az evolúció fokán, így mostantól lehet kapni itthon is a Piaggio Porter NP6 teherautót.

A Porter név itthon annyira nem ismert, de az első generációt inkább Daihatsu Hijet néven láthatuk. Ebből ki is következtethető, hogy ne mindjárt egy kamionra gondoljunk, a 3,5 tonna alatti kategóriában méret szempontjából elmarad a társaitól, ellenben a terhelhetősége elég jó, felépítménytől függően akár 1,4 tonna is lehet, a plató méretétől függően négy megpakolt raklapot is befogad.

Technikailag egy alvázas járműről beszélünk, ez érkezik a Foton Motors-tól, Kínából, aztán az olaszoknál felszórják rá a fülkét, hajtásláncot, motort. Ez utóbbi a legérdekesebb manapság, mert egy 55 fokban megdöntött szívó 1,5 literes benzin/CNG vagy LPG üzemű, 4 hengeres motorról beszélünk, ami végtelenül egyszerű szerkezet, ennek következtében előnnyel indul a mai bonyolult dízelekkel szemben, és teljesíti az Euro 6b követelményeit, és a gázüzem miatt még a hazai elszámolása sem gond az üzemanyagnak.

A teljesítménye 106 lóerő, míg a nyomatéka 136 Nm, így nem ezzel fogjuk széttépni az aszfaltot (bár a hátsókerék + üres plató kombóval azért lehet huncutkodni a telepen ;) ), de a jármű alapvetően nem a hosszú távú fuvarozásra van kitalálva (a végsebessége 120 km/h) de a hatótávot az igényeknek megfelelően (a vásárláskor) variálható elrendezésű gáztartályokkal lehet növelni, LPG esetén maximum 720, CNG estén 610 kilométerig. A hivatalos fogyasztás gázból felszereltségtől függően maximum 12,5 liter 100 kilométeren.

A futóművet se gondolták túl, hagyományos hátsókerekes hajtásról beszélünk, laprugókkal. A jövőbeli terheléshez méretezve lehet még szimpla és dupla hátsó kerékkel rendelni. Platós felépítmény esetén a rakodási magasság 80 cm, ami még a jellemzően alacsonyabb fronthajtású kategóriatársaihoz képest se rossz. Alváz szerint szimpla kerekes változatban 2650 és 3070 mm-es, dupla kerekes változatban pedig 3000 és 3250 mm-es tengelytávval lehet megrendelni.

Bár nincs összkerekes változat, de gondoltak a vacakabb útra tévedőkkel, így a jobb kapaszkodóképesség érdekében kétféle diffivel is rendelhető (felár nélkül). Ha még zárható is lenne, szinte mindenhol elmehetne, a Grand Mussóval való tapasztalataim alapján a zárható (vagy esetemben részlegesen önzáró) hátsó diffi és a jó gumiválasztás gyakran többet nyom átlag helyzetben a latba, mint az összkerékhajtás. És ehhez elég jó első (33 fok) és hátsó (31-33 fok) terepszögek is társulnak a kis túlnyúlás miatt.

A tesztelési lehetőség idején sajnos üres volt a plató, így csak azt tudom mondani, hogy városi környezetben egy egész fürge, jól forduló autóról van szó, az én 178 centimmel egész kényelmes fülkével, magasabb sofőröknek esetleg gondot okozhat a korlátozott ülésmozgatási lehetőség. A motornak a mai dízelkerregéshez képest nagyon kellemes orgánuma van, utoljára nem túl meglepő módon egy másik olasz modellnél, a  CNG-s Iveco Dailynél  találkoztam ilyennel.

Ami felhasználásra rögtön beugrott, a városi parkkarbantartó kertészetek, ahol jól tud jönni a nagy terhelhetőség és a kis méret kombó, vagy városi kommunális járműként is ideális, de akár egy Multicart is helyettesíthet adott esetben, hiszen a motornál a kihajtás itt is elő van készítve. És hogy ne nagyon kelljen felépítményezőt vadászni, a gyártó elég sokféle megoldást nyújt a vásárlónak.

Csak szimplafülkés változatban létezik, és mivel a motor klasszikus módon az ülés alatt van, nem nagyon van rakodóterünk a motyóinknak. Az alapfelszereltség nem is olyan rossz, visszagurulás gátló, központi zár, USB-s töltő csatlakozó, esőérzékelő és villanyablak jár nettó 5,19 millióért a szimplakerekes, rövid hatótávú kivitelben. A TOP-nak nevezett full csomagban 5,62 millió forintért utasoldali légzsákot, rádiót, ködlámpát, klímát és fűtött tükröket is kapunk. Létezik még egy köztes állapot, amiből a fentiek közül a légzsák és a ködlámpa, na meg a színre fújt lökhárító hiányzik.