Eltűnt a B oszlop

Bemutató: Mazda B2500 modellfrissítés

2002.12.10. 09:50

A visszaigényelhető ÁFA még a divatnál is meghatározóbb, így nem csoda, hogy évente 3000 Pick-up-ot értékesítenek, miközben a Mazda B2500-as az eladások 20 százalékáért felelős. A fejlődés nem állhat meg, a négyéves sikermodellt is megkörnyékezte a nehezen definiálható zum-zum érzés. Ez jelen esetben egy modellfrissítést jelentett.

 
   
 A B2500-ast kezdhetnénk tömjénezni a sportos, elegáns, sokoldalú jelzőkkel, de erre nincs szükség. Aki eddig ezt a típust választotta, kiválóan tudja miért tette, és ha szereti, nem kell meggyőzni. Aki pedig nem szereti, nem fog az eleganciája miatt átpártolni.

 
   
   

Ezt a műfajt jól kitalálták. Szívemhez közelebb állna, ha az ősmagyar hátranyilazó, vagy a magyar tarka igavonó hagyományokkal azonosítanák a kompakt áruszállítókat, így sajnos kínok közt, de le kell írnom, a Pick-up Amerikából jött, akárcsak a krumpli.

Akit részletesebben érdekel az előző B2500-as, lessen bele régebbi tesztünkbe , mert most inkább az újításokat említjük.

 
   
 

Az új orrkiképzés minden modellfrissítés kötelező végeredménye. Így van ez a B2500-nál is. A krómszegéllyel ékesített ötszögletű hűtőrács jobban illik a Mazda misztikus zum-zum arculatához. A fényszóró kisebb, de állítólag nagyobb fényerejű lett, és az első spoiler is változott.

Az eddigi három karosszériaváltozat, - a Regular, a Strech és a Dupla kabin -, most egy új, erősített alvázas Freestyle Cab (Rap Cab) verzióval bővült. Ez a Rap Cab egy B oszlop nélküli pofás megoldás. A hátsó ajtók a C oszlopra szerelve nyílnak. Az ötlet 1997-ben a Ford F150-nél debütált. Igaz, akkor még csak az utasoldalon maradt el a B oszlop, most a B2500 esetében viszont a másfél méteres ajtónyílás mindkét oldalon meghökkentheti a beszálló segéderőket.

 
   
   

Kulinak valószínűleg nem ezt a legdrágább, magas felszereltségű verziót választják. A butított hátsó ülések inkább csak a mélynyomónak adnak majd helyet, elvégre RAP fülkéről van szó, nem?

Ha már az ülésben ülünk, nem lehet nem észrevenni, hogy itt kérem valami történt. Nem csalás, kipróbáltam, az ülést valóban átdolgozták. Jó tartású és rugalmasabb lett az uretán-habnak köszönhetően. Ezt még fokozza a kellemes tapintású kiváló kárpit textília.

 
   
 

A műszerfal valóban személyautós, ha nem a jelenkor személyautóihoz hasonlítjuk. Hogy miért a nyolcvanas évek világát választották, számomra érthetetlen. Az általam tesztelt autóban szégyenteljes hőálló-ezüstszínű volt, leheletnyi elegancia nélkül. A sajtótájékoztatón: "átlátható, vonzóan sportos és ergonomikus" műszerfalként definiálták. Kérem szépen, ültek már Mazda 6-ban, hogy ne menjünk messzire? Csúnya, így sikerült, nem baj. Csak erényt ne kovácsoljunk belőle. Van egyéb fejlesztés, ami igazán megérdemli.

Mint például az áttervezett kormányszervo, a kiválóan kapcsolható váltó és elöl a kétdugattyús féknyergek. Ezekkel a fékekkel - az elődjével összehasonlítva - húsz százalékkal rövidebb fékutat produkál száz km/h-s sebességről lassulva. Ezt a mögöttem haladó Trabant személygépkocsi két fiatal utasa is bizonyítani tudja. A bizonyítást dühödt ököllengetésük hitelesítette, melyet először értetlenül fogadtam. Én csak megálltam.

 
   
   

De nem csak megállni, haladni is képes. Elméletben, két turbódízel motor, és két erőátvitel között választhatunk. A 2,5 literes, 63 kilowattos (84 LE) motort a hátsókerék-hajtásúba, a 80 kilowattos (109 LE) motort az összkerék-hajtású verzióba építik. Két kiegyenlítőtengely felügyeli a motor rezgésmentes működését. A váltó szinkronrendszerét a könnyebb kapcsolhatóság végett áttervezték. A rövid tesztút alatt úgy éreztem, eredményesen, bár az előzővel sem volt semmi bajom. Sajnos a hazai piacon egyelőre ne is reméljünk automataváltót. Az automata szellemisége sajnos nem ért ide, csak a krumplibogár.

 
  Vigyázz reklám!
 
 Itt engedje meg az olvasó, hogy röviden méltassam főszerkesztőnk napokban a piacra került kiváló "Nagyvárosi természetbúvár" című könyvét, (megrendelhető a szerkesztőségben) melyben a krumplibogárról ugyan egy szót se olvashatnak, de például a katicabogárról igen. Az majdnem úgy néz ki.

Végére maradt a B2500 egyik legfontosabb ütőkártyája: az ára. A vételár a hátsókerék-hajtású rövid kabinosnál 2 699 900 Ft + Áfától kezdődik és a Rap Cab-ért kért 4 499 900 Ft + ÁFÁ-s összegig tart. Ez ebben a kategóriában igen kellemes.

 
   
 

Összesítve én, mint B2500 rajongó természetesen elégedett vagyok az új fejlesztésekkel, de nem hiszem, hogy bárki is húzná a száját. Kíváncsian várom, mikor próbálhatunk ki hosszabb távon egy új Freestyle B 2500-at, hátha akkor találok rajta valami kivetnivalót.

 
  B2500 listaárak
 
 Regular 4x2 2699900 Ft+Áfa
Cab Plus 4x2 2999900 Ft+Áfa
Rap Cab 4x4 TD 4249900 Ft+Áfa
Rap Cab 4x4 TD TE 4499900 Ft+Áfa
Duplakabinos 4x4 TD 3999900 Ft+Áfa
Duplakabinos 4x4 TD/AC 4249900 Ft+Áfa
Duplakabinos 4x4 TD TE 4499900 Ft+Áfa