Az utolsó út

Haszongépjárműteszt: Puli szertartáskocsi

2003.10.31. 09:42

Különleges jármű, a halandó egy emberöltő alatt általában csak igen rövid utat tesz meg vele. Békés nyugalomban, a világ zajától oly védett, rendezett környezetben - a ravatalozótól a sírig.

Hiába minden, az utolsó út előtt nincs sok választásunk. A megrögzött BMW-rajongó Mercibe fekszik, a Saab-klub elnöke Puli hátulján indul az útnak. Úgy bizony, egy igazi túlélő Puliban, a hódmezővásárhelyi magyar elektromos autóban.

Először nem akartam elhinni: mozgó, üzemképes Puli? De a meglepetés fokozódott, amikor kiderült, hogy jelenleg 30 darab Puli szertartáskocsi dolgozik a Budapesti Temetkezési Intézet 14 temetőjében. Azokban a temetőkben, ahol mindennap temetnek (pl. Óbuda, Megyer, Farkasrét, Rákospalota, Cinkota) általában kettő, a kisebb temetőkben általában egy, a központban, az Új köztemetőben 8 db Puli áll munkára készen.

A kilencvenes évek elején a régi füstös, zajos Skoda kisbuszok megérettek a cserére. A hely szelleméhez jobban illő, csöndes, könnyen karbantartható, egyszerű járművet szerettek volna, így az akkoriban oly ígéretes Puli személygépkocsi kitűnő választásnak tűnt. 1993-ban megérkezett az első sötétkék, módosított felépítményű, megnyújtott alvázú, speciális szállítójármű. Sajnos a Puli-gyár nem sokáig húzta, 1998-ban már a Puli Kft.-t felváltó Speed Kft. is lehúzta a rolót. A Puli szertartáskocsi akkori ára körülbelül 1,5 millió forint volt, amiből az akkumulátor kb. 250 ezer Ft-ot tett ki.

 
  Puli-halál
 
  A Puli megszűnésének legendája egy, a franciákkal és a svájciakkal kötött államközi szerződéssel kezdődött. Megrendeltek 400 db Pulit, amit Hódmezővásárhelyen kezdtek gyártani. Elkészültek az üvegszálas felépítmények, felvásárolták a futóműalkatrészeket, vezérléseket, és mindent, ami kellett, de sajnos elcsúsztak a határidőkkel, és a megrendelők visszaléptek. A sok jármű a nyakukon maradt, ami elég volt, hogy megdőljön az egész hazai autóipar.

Mivel a Puli gyártója jogutód nélkül szűnt meg, a legnagyobb Puli-szerviz, a Temetkezési Intézet Gépészeti és Szállítási Osztálya lett a hivatalos márkaszerviz. Ma is ők foglalkoznak a még futó, kb. 20 db utcai Pulival és más villanyautókkal. A Pulikon kívül az intézetnek 55 egyéb járműve, valamint kertészeti, erdészeti és mezőgazdasági gépe van, ezeket is itt gondozzák.

A Gépészeti Osztály vezetője, Gódor Zoltán elmondta, hogy a javítóbázis mindenre nyitott, ezért külsős munkát is végez. A zöldkártyától a karambolos biztosítási ügyintézésig mindent. Az embereknek kicsit nehéz volt megszokniuk, hogy a temetőn belül működik egy autójavító üzem, de van egy hátsó kapu, nem kell átvágni a sírok között.

De térjünk vissza a Pulira.
A jármű 20x40-es zártszelvényű önhordó alvázra épült, erre popszegeccsel rögzíttették az üvegszálas elemeket. A Puli szertartáskocsi eleje tökéletesen megegyezik a polgári változattal. A hátsó ülés mögötti rész készült speciálisan temetkezési céllal. Sötétített üvegek, függönyrúd és a koporsómozgató sín. A kocsi menetkész tömege 880 kg. Ebből közel kétszáz kiló az akkumulátor,

A Puli hajtási rendszere 60 V-ot kíván. Eredetileg tíz darab, 6 voltos, 240 Ah-s speciális Perion aksi gondoskodott az áramellátásról. Sajnos a Perion beszüntette a 6 voltos hajtómű-akkumulátor gyártását, ezért a 12 voltos 180 Ah-ás Bannerre áltak át.

A Puli egy feltöltéssel az új köztemetőben - ahol igen nagyok a távolságok - egy napot, kisebb temetőkben két, két és fél napot üzemel, míg egy polgári Puliban kb. 50 km-t bírnak 50 km/h-ás sebességnél. Az autó orrában van az olasz gyártmányú akkumulátortöltő, ami 25 amperes induló árammal megindítja a töltést, majd fél óra múlva csepptöltéssel folytatja az energiaátadást. Így fedett, kis garázsukban - a szoptatóban - akár napokig madzagon maradhatnak a járművek.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.