Spórolj, Amerika!

2006.09.13. 08:02

Adatlap Lexus Gs 450h - 2008

 • 3456 cm3-es,V 6 hengeres benzin+elektromos
 • 345 LE @ 6400 rpm
 • 368 Nm @ 4800 rpm
 • fokozatmentes automata
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  5.9 másodperc
 • Végsebesség:
  250 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  7.9 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  9.2 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  7.2 l/100km
 • 14 800 000 Ft

Imádja a luxust, de rossz tőle a lelkiismerete? Greenpeace-es volt, mielőtt megnyerte a lottóötöst? Szeretne úgy kiállni a garázsból, hogy a szomszédok ne hallják meg, amikor elmegy? Nyugalom, végre elkészült az ön autója. Mielőtt átveszi, leteszteltük.

Bajban vannak az amerikaiak. Nem akarnak megválni a hatalmas, benzinfaló autóktól, viszont az utóbbi tizenöt évben duplájára, átszámítva 170 forintra ment fel náluk a benzin ára. Szegények, kínjukban már mindenfélét kitalálnak. Leszívják a benzint más tankjából, fizetés nélkül elhajtanak a kúttól, és gyakran már-már a magyarokat is megszégyenítő firnyákossággal próbálnak üzemanyaghoz jutni. Los Angelesben például van egy közpénzből finanszírozott szolgáltatás: az autópályán elakadóknak ingyen adnak egy gallon benzint.

Újabban egyre többen hagyják kiszáradni az üzemanyagtartályt, állítólag van, aki minden áldott nap megcsinálja. Ezek után már érthető, hogy a világ legpazarlóbb országában az autósok új pajtása: a hibrid. Az anorexiás félszerzetek sáska módjára lepik el az Államokat, és rajongóik korántsem csak a korlátozott anyagiakkal rendelkező társadalmi osztályokból kerülnek ki. Hollywoodban állítólag több Toyota Prius fut már, mint Porsche, Cameron Diaz, Tom Hanks, Salma Hayek, sőt Jack Nicholson is ilyen autóval jár. Leonardo DiCaprio rögtön négyet vett, szülei és mostohaanyja is Priust hajtanak.

Talán az amerikai gazdagok lelkesedése vehette rá a Toyotát, hogy a BMW 5-össel és a Mercedes E osztállyal rivalizáló luxusszedánját, a GS-t is átalakítsa hibrid üzemelésűre. Bár a kocsi alapvetően Amerikának szól, azért Európában is elkezdték forgalmazni, így nekünk is jutott belőle.

A szerkesztőség előtt parkoló világoskék tesztautó látszatra ugyanolyan, mint a többi Lexus GS. Egy-egy krómozott hybrid felirat a két küszöbön és a csomagtérfedél jobb alsó sarkára ragasztott 450h jelzés mutatja csak, hogy ez az autó robbanások nélkül is tud haladni, ha úgy hozza a szükség. Sajnos a motorházfedelet felnyitva semmi izgalmas. Mindent műanyag borítások takarnak, a középső ezüstszínűn Hybrid Synergy Drive felirat. Egyedül a bal felső sarokban fut két rikító piros gégecső, amelyek láttán az ember nagyfeszültséget fantáziál, és igaza is van, mert a tűzfal elé épített feszültségátalakítóhoz vezetnek.

Négy és fél méterrel arrébb, a kocsi másik végén már drámaibb a helyzet. A csomagtartónak közel a fele eltűnt. Az egykor 430 literes raktér 280 literesre csonkult, mindössze tíz literrel nagyobb így, mint a Yarisé. A leválasztott üregbe hat darab, az autó egész életén át kitartó nikkel-metálhidrid akkumulátort tettek, mindegyikük negyven cellából áll. Egy cella feszültsége 7,2 volt, így egy akkumulátoregység 288 voltos. Ezek az akkumulátorok táplálják a hajtásláncba épített 200 lóerős villanymotort, és ezeket az akkumulátorokat tölti az a generátor, amely a lassításnál keletkező mozgási energiát alakítja át elektromossá.

Van két motorunk, egy V6-os benzines és egy villanyos. Generátorunk is van, váltó helyett pedig egy bolygómű és egy kétfokozatú reduktor boszorkányos kettőse manipulálja a kihajtótengely fordulatszámát. Menet közben számtalan párosításban működhetnek ezek a szerkezetek, lássuk hogyan:

Villamos hajtás

A GS 450h akár két kilométert is elmegy pusztán villanymotorral, ha az ülés mögötti akkumulátorblokk fel van töltve, és a sebesség nem lépi túl a 40 km/órát. Ilyenkor a zajszint a fele a Lexus GS 430-asénak, ami mellesleg a világ egyik legcsendesebb autója. Kifelé persze még inkább feltűnő ez a zajtalanság, a hangtalan autó látványa tömegeket terelhet a csodahívő szekták karjaiba.

Soros üzemmód

Ilyenkor mindkét motor megy, a benzinmotor a villanymotort látja el energiával, és csak a villanymotor hajt. A motorzaj nem áll arányban az autó mozgásával. Furcsa.

Párhuzamos üzemmód

Mind a két motor hajtja a hátsó kerekeket, együttes csúcsteljesítményük 345 lóerő. Nulláról százig csak 5,9 másodperc kell, és közben alig hallani valamit. Elképesztő.

Lassítás

A beépített generátor tölti az ülések mögötti akkumulátort. A középkonzolba épített képernyőn lekérdezhető az autó energiamérlege, ilyenkor a fogyasztást jelző oszlopban kis kockába zárt E betű jelöl minden visszanyert 50 wattórát. Lehet gyűjtögetni.

Az első napokban életveszélyes. Nincs a bolygón, aki képes lenne ellenállni a kísértésnek, és ne a képernyőt figyelné a menetidő nagy részében. Fú, most csak villannyal megyünk! Nézd má, rekuperáltam száz wattórát! Te, hallottad, hogy beindult a motor? El kell telnie egy kis időnek, hogy az ember ne megszállottan a kocsi életfunkcióira koncentráljon, hanem az autózás élményére.

Totalcar értékelés - Lexus Gs 450h - 2008

Kevesebbet eszik és nagyobb élményt nyújt, mint egy nemhibrid ennyilóerős benzines. Minősége tökéletes, kényelme kifogástalan, de durván szűk, és a dízel versenytársakat – talán – olcsóbb etetni.