2015.01.16. 08:17

Péntek van, tehát holnap szombat. Ennél jobb hírrel nem is indulhatna a nap, ugye? Vágjunk bele!

Közlekedési koffein

  • Az északkeleti országrészben köd van. Sátoraljaújhely környékén, a sűrű köd miatt rosszak a látási viszonyok ott 100 m alatti a belátható útszakasz hossza. Salgótarján és Nyírbátor környezetében 100 és 300 m közötti a látótávolság. Párás a levegő Debrecen, Mátészalka, nyugaton pedig Fertőszentmiklós, Szombathely és Zalaegerszeg tájékán – tájékoztat az Útinform.
  • Felborult egy autószállító az M5-ös autópályán, Kecskemét közelében, a 90-es kilométernél, a Szeged felé vezető oldalon. A tréleren három autót szállítottak, ezek leborultak és elfoglalják az egyik sávot. A műszaki mentést a kecskeméti hivatásos tűzoltók végzik, áramtalanítják a járműveket, a munkálatok idejére a fél útpályát lezárták. A közleményt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldalán olvastuk.
  • A Széll Kálmán tér felújítása miatt holnap és holnapután, azaz január 17-én és 18-án, a 18-as villamos bel-budai szakaszán, valamint az 59-es és a 61-es villamos helyett a teljes vonalon villamospótló busz jár. Bővebben a BKK oldalán.

Autóipari hírsaláta

  • A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, a lépés hatására a forint jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben. A lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek. Az árfolyamváltozás nagyban érinti viszont a devizában eladósodott autóhiteleseket, akik kimaradtak a forintosítási hullámból. Várhatóan arányosan nőnek a terhek, azaz a 20 százalékkal magasabb árfolyam 20 százalékos törlesztőnövekedést von maga után. További részletek az Index cikkében.
  • Bruttó 3-3 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol. A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 322-323 forintra, a gázolajé 344-345 forintra mérséklődött. A benzin literenkénti átlagára szeptember elején még 420 forint volt, az utóbbi négy hónapban mintegy 100 forinttal csökkent. Forrás: MTI
  • Minden idők egyik legnépszerűbb autója, a Mini köré szerveződött egy tegnap nyílt kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A kétszintes tárlat apropója, hogy 20 éve, 1995-ben éppen ebben az intézményben tartotta egyesületi alakuló közgyűlését a Mini Club Hungary. Az 1965-ös München-Bécs-Budapest Rallye győztes autójának mása, egy szöges gumikkal és speciális lámpasorral felszerelt Works Mini Cooper, egy ritka Mini Pick Up kisáruszállító és egy félbevágott Mini mellett sok más érdekesség várja az érdeklődőket a kiállításon. További információ az MMKM oldalán.
  • A Sandlander Team közleménye szerint a Sebestyén Sándor, Bognár József, Dambinbaljir Jargalsaikh hármas kénytelen volt feladni a küzdelmet, mivel vélhetően benzinnel szennyezett gázolaj került az autójába. A Toyota már a szerdai szakasz elején leállt. Később sikerült beindítani, így a trió folytatta útját a tábor felé alig 40-50 kilométer/órás átlagsebességgel, de idővel feladták a versenyt. További infók a Dakarról a Sportgézán.
  • A Renault LCI részlege készített egy koncepciót Value Up néven, amelyet a Renault 5-ös szellemi utódjának szántak. Az egykori slágertermékéhez hasonlóan egyszerű, könnyű és jól használható autót igyekeztek kidolgozni, amely ismét a csúcs közelébe juttathatja a márkát a B szegmensben. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy egy tanulmányt elkészít a Renault, amelyet talán már márciusban kiállítanak a Genfi Autószalonon, de úgy hallani, a szériaváltozatra egyelőre nem bólintottak rá a Renault vezetői. További részleteket kapcsolódó hírünkben olvashat.

Címlapunkról ajánljuk

300 ezer forintra bírságolnák a tulajt, mert állítólag 241-gyel száguldott 12 éves Ford Transitjával.

Ha érdekli, hogyan harcol a kisáruszállító tulajdonosa a rendőrséggel egy hibás traffipax mérés miatt, kattinson ide.

Az Indexről ajánljuk

Tegnap jelent meg a második része az Indexvideó gondozásában készült Herl Károly sorozatnak. A 85 éves motorversenyző történetének első része ide kattintva érhető el.

Anno

  • Nyolc éve jelent meg Skoda Roomster tesztünk Szia dobozos címen. Tudják, ez az az autó, ami olyan, mintha egy Fabia egy lakókocsival ütközött volna. Ha elolvasná, mit szeretett benne Gyulavitéz, kattintson ide.
  • 1955-ben ezen a napon rendezték a Forma-1-es Argentin Nagydíjat Buenos Airesben. A helyi Juan Manuel Fangio győzött Mercedesével.
  • Ma van James May születésnapja. A Top Gear egyetlen mérnöki gondolkodású műsorvezetője, a mókás mintájú ingeiről is ismert Lassú Kapitány ma 52 éves. Boldog születésnapot kívánunk!

Még mindig van egy kicsi

  • Ma Gusztáv, Benkő, Fanni és Priszcilla napja van.
  • Az Időkép szerint jelenleg 4 fok van, a hőmérő szála napközben 8 fokig kúszik fel, a napsugarakat egész nap megpróbálják majd kitakarni a felhők. Éjszaka nem lesz mínusz.
  • Végezetül pedig jöjjön a legutóbbi Petrolicious videó, benne egy Alfa Romeo Giulia 1300 Ti-vel. Gép-pornó.