Otthon használhatjuk újra a villanyautó-akkumulátorokat

2017.06.06. 13:02

A Renault és egy brit cég, a Powervault dolgozott ki egy megoldást, amellyel az elhasznált villanyautó-akkumulátorok új értelmet nyerhetnek, méghozzá az otthonainkban. Így a klasszikus újrahasznosítás előtt az akkucellák másodszor is hasznot hajthatnak.

A Li-ion akkumulátorok egyik nagy hátránya, hogy a használattól függően néhány száz töltési ciklus alatt érezhetően vesztenek a kapacitásukból. A kapacitás csökkenésének mértéke persze sok mindentől függ, de egy idő után mindenképp érezteti a hatását, és ha egy villanyautó elveszíti hatótávjának 20-30%-át – azaz egy töltéssel mondjuk 200 helyett csak 130-160 kilométert megy el – az akkumulátorok cseréje a kézenfekvő megoldás. Ám ilyenkor az akkumulátorok még messze nem használhatatlanok – ezt ismerte fel a Renault és újdonsült partnere.

A Powervault háztartási akkumulátor-csomagokat árul, amelyeket elsősorban napelemes vagy szélturbinás házakhoz ajánlanak. Ezek a mosógép-méretű akkucsomagok összegyűjtik a napközben képződő energiát, amelyet este a lakás világítására, illetve a háztartási berendezések energiaigényének fedezésére lehet felhasználni. Ilyen akkucsomagba pedig még évekig kiválóan megfelelnek az autók használt cellái. A brit cég számításai szerint durván 30%-kal lehetnek olcsóbbak a használt cellákból épített háztartási akkumulátorok, és így csökkenthető villanyautó-akkumulátorok cseréjének költsége is.

Az akkucellák újrahasznosítása ezzel persze nem úszható meg, csak elhalasztható, de a környezet terhelése biztosan csökkenthető, és ami a Powervault szempontjából biztosan hasznos, elősegítheti a háztartási akkumulátor-rendszerek terjedését is. Már csak az a kérdés, hogy ez az iparág képes lesz-e felvenni azt a nagy mennyiségű használt cellát, amelyet a tömeges villanyautó-gyártás megtermel, ha az elektromos autózás terjedni kezd.