2015.10.05. 08:15

Október 5. van, hétfő. A hétvége nyárias időjárása után ezen a héten fokozatos lehűlésre és csapadékra is számíthatunk. Ma legfeljebb 22 fok lesz, de vasárnapig ez 12-re csökken. Ma van a tanárok világnapja. Auréloknak, Eteléknek, Palmiráknak és Tuplipánoknak pedig boldog névnapot!

"Nem ezt vártad, de a Vitara a 140 lóerős turbómotorral fix összkerékben remek móka a tengerparton. Holnap megyünk már egy karikát az MX-5-tel és az ötliteres Mustanggal, mert kezd telefutni a hócipőnk a hétköznapi, ásítozós dolgokkal." - Vályi István
"Nem ezt vártad, de a Vitara a 140 lóerős turbómotorral fix összkerékben remek móka a tengerparton. Holnap megyünk már egy karikát az MX-5-tel és az ötliteres Mustanggal, mert kezd telefutni a hócipőnk a hétköznapi, ásítozós dolgokkal." - Vályi István

Elkezdődött az idei Tannisteszt, ahol az Év Autója szavazásban részt vevő autókat lehet kipróbálni. Szerkesztőségünkből Csikós Zsolt zsűritag és Vályi István utaztak idén Dániába. Az első kinti bejelentkezést ide kattintva olvashatják.

Ez történt hétvégén

  • Ismét Európa-bajnok lett Kiss Norbert kamionversenyző. Bár a sorozat még nem zárult le, a hátralévő versenyek eredményeitől függetlenül Norbi a bajnok. Gratulálunk! Az Index interjúját ide kattintva olvashatják.
  • Enzo Ferrari mellett a közeljövőben egy másik autósport-legenda, Bruce McLaren élete is mozivászonra kerül. A filmet Roger Donaldson rendezi, akinek a Leggyorsabb indián című filmet is köszönhetjük.
  • A Szerszám Szombat sorozatban bemutattuk az elnyalt fejű csavarok ellenségét, a körmös kulcsot.
A Nap képe olvasónktól, Kecskemétről
A Nap képe olvasónktól, Kecskemétről

Autóipari hírsaláta

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszor)


Miért szerencsétlen ez a tábla?

A képen egy olyan útszakaszt látunk, ahová tilos behajtani kerékpárral is és segédmotoros kerékpárral - moped, robogó - is. Ugyanakkor ez sokkal inkább egy sétáló utca, vagy játszótér, mint közút. Ha nem közút, akkor felesleges a jelzőtáblákat elhelyezni, hiszen járművek erre a területre - így a kerékpár és moped sem - nem hajthatnak be.

De így pont a tábla legalizálja azt, hogy ez mégiscsak közút, hiszen elhelyezésre került. Ezáltal ugyan a kerékpárral és a segédmotoros kerékpárral ugyan tilos behajtani, de viszont más járművekre nem él a tiltás. Így akár nagymotor, sőt személykocsi is bemehet.

Sokkal szerencsésebb lett volna nagy betűkkel kiírni, hogy kerékpárral tilos behajtani. Hiszen jogi értelemben ez is egy tiltás, viszont a KRESZ szabályait nem keverik bele a helyzetbe. 

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán.

Anno

  • 1969-ben ezen a napon került először adásba a Monty Pyton adása a BBC-n.
  • 1975-ben ezen a napon nyerte meg az Amerikai Nagydíjat Niki Lauda, a Ferrari pilótája.
  • 2011-ben ezen a napon halt meg Steve Jobs, az Apple alapítója.

Hotrodot ritka, veterán Ferrariból?

A Ferrari 250 GTE nem egy tömegmodell, ennek a példánynak a tulajdonosa mégis úgy döntött kiéli rajta kreativitását. Fogott egy Chevrolet DZ302 V8-as motort és a Dodge Viper hatsebességes váltóját, majd befaragta az olasz klasszikuba alá (már amennyire belefért). Ha mindez nem lenne elég szentségtörés, a bordó metál szín a Mitsubishi palettájáról érkezett. Forrás: Carscoops

Mi a véleményed az átépített Ferrariról?

Közlekedési koffein

  • Rendezvény miatt forgalomkorlátozás lesz Budapest V. kerületében. Ma 10 órától 22 óráig tilos megállni a Szalay utca páros oldalán a Honvéd utca és a Vajkay utca között, illetve holnap 6 órától 16 óráig a Garibaldi utca páratlan oldalán az Akadémia utcától 50 méter hosszan. - Police.hu
  • Demonstráció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz ma Budapest III. kerületében. Délután 14 és 17 óra között lezárásra kerül a Szentendrei út, a 17. szám és a Bogdáni út között a városból kivezető külső két forgalmi sávja. - Police.hu
  • Október 2. és 4. között a 16-os, a 16A és a 116-os busz menetrendje módosul, 216-os jelöléssel pedig rendkívüli járat indul a 9. Budavári Pálinka- és kolbászfesztivál idején. Részletek a BKK oldalán.

Dugó? Kerülje el!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma.

Totalcar Retró

Tizenkét éve ezen a napon ment adásba Winkler Subaru Legacy tesztje.  Ha inkább a cikket olvasná el, kattintson ide.