Kipróbálták a világ legszebb Skodáját

2015.11.12. 08:21

November 12. van, csütörtök. Jónásoknak, Emileknek, Líviuszoknak és Tihaméroknak boldog névnapot kívánunk. Országszerte napos idő várható, napközben 17 fok körül lesz a hőmérséklet. Hétvégére viszont sajnos hűl az idő, csapadék is várható, illetve hidegfront érkezik. 1995-ben ezen a napon rendezték meg az Ausztrál Nagydíjat Adelaidében, amit Damon Hill nyert meg Williams Renault-jával. Most, hogy kipattantak a pupillák, bele is vághatunk a Hidegindítóba!

Tegnap a TC-n

A nap híre

Távozott a Volkswagen felügyelőbizottságának éléről Martin Winterkorn. Szeptemberben távozott a Volkswagen konszern éléről a dízelmotorok emissziós értékeit tesztelés során megváltoztató motorvezérlő szoftverek okán kirobbant botrány miatt, majd októberben a Porsche Holdingnál betöltött posztjáról is lemondott, végül tegnap azonnali hatállyal megvált az Audi felügyelőbizottsága elnöki posztjáról is az AG teszteredmény-hamisítási botránya miatt. - Napi.hu

Ennél szebb Skoda nincs

A Carthrottle újságírója, Matt Robinson kipróbálta a világ egyetlen* működő Škoda 1100 versenyautóját. Az 1958-as, kétszemélyes gyönyörű versenyautó 1100 köbcentis, OHC motoros és 92 lóerős teljesítményre képes 7700-as fordulatnál. Ehhez pedig csupán 550 kiló a cseh versenyautó. Ha elolvasná a teljes, angol nyelvű cikket kattintson ide.

*a kommentekből kideül, hogy létezik még egy működő példány a Škoda csehországi múzeumában, amit alkalmakkor meg is járatnak

Jó tudni

  • Ingyenes világítás- és látásellenőrzést biztosít az ORFK – írja a Pénzcentrum. A Látni és látszani kampányban résztvevő szervizek és optikusok listáját ide kattintva érheti el.
  • Hétvégén csak megosztva jár az 1-es villamos Budapesten. Szombaton az első járat indulásától vasárnap az utolsó járat indulásáig, valamint a következő hétvégén is az Árpád híd M és Zugló vasútállomás között 1-es jelzéssel villamospótló busz közlekedik a Hungária körúti felüljáró dilatációs szerkezetének javítása miatt. További infók a BKK oldalán.

Egy perc KRESZ Pető Attila Kreszprofesszortól

Miért ilyen furcsa ez a tábla?

Elsőre lehet, hogy annak tűnik, de teljesen jogos, ahogy a kötelező haladási irány nevezetű kék kerek táblába ezen a helyen belerajzolták a nyilakat.

Ugyanis, sokan nem is tudják pontosan, hogy a csak balra mutató kötelező haladási irány táblánál, mivel utasítást adó jelzőtábla, csak balra szabad kanyarodni. Megfordulni nem!

Tény, hogy a megforduláshoz is előbb balra kell elindulni, de attól a két művelet nem azonos. Lámpás kereszteződéseknél gyakori egyébként, hogy a bal oldali utcából zöld jelzésre ki tudnak jobbra fordulni a járművek. Ilyenkor az, aki nem balra kanyarodik, hanem visszafordul, pont a jobbra kanyarodó elé érkezik, amely ilyenkor balesetveszélyes is lehet.

Így tehát nem árt megjegyezni:

Kötelező haladási irány táblánál a balra nyíl esetén csak balra indulhatunk el, megfordulásra csak akkor van lehetőség, ha a képen látható jelzést észleljük!

További tippek, tanácsok a Kreszklub oldalán.

Kockacukor

  • Kabriót lopni könnyű – gondolhatjuk – hiszen csak fel kell vágni a vászontetőt. Egy londoni fiatalember is így állt a dologhoz, de végül nem sikerült a kiszemelt 911-es Porschéval távoznia. Ha kíváncsi mi lett a próbálkozás vége, irány az Index.
  • Autót szállítottak egy autó tetején Spanyolországban. Az elkövető azt állította a főnöke utasította rá, hogy a Renault kisáruszállítót tegye fel a Ford Focus tetejére, és úgy szállítsa. Részletek a 444.hu-n.
  • Cigarettát próbáltak egy autó padlólemezében csempészni. Kíváncsi, hogyan nézett ez ki? Irány a Police.hu.

TC Anno

2002-ben ezen a napon jelent meg Karotta beszámolója az itthon frissen bemutatott Volkswagen Phaetonról. Ezt írta akkor:

Aki nekiállna felfújt passzátozni, az szégyellje magát, és hallgasson, amíg nem látta közelről. Teljesen mindegy, hogy a vonalak, motívumok hasonlítanak-e, vagy sem - bár igazából nem hasonlítnak - a kérdést kapásból eldönti, hogy a Phaetonnak van valamije, ami a Passatnak nincs: erős egyénisége, markáns arca.

Ha elolvasná a teljes cikket, kattintson ide.

Kerüld el a dugót!

A Waze a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatás. Segítségével az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről tájékozódhatsz, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Születésnaposok

  • Ma van Ryan Gosling 35. születésnapja. A kanadai színész játszotta a főszerepet a Drive, magyarul Gázt! című filmben, ahol egy autószerelőt alakít, aki éjszakánként rablóknak asszisztál sofőrként. Van benne pár autós jelenet, de összességében egy igen unalmas és hosszú film. Ha tehát inkább csak autós jeleneteket nézegetne, maradjon a klasszikusoknál, mint az Olasz meló vagy a Bullit.
  • 1945-ben ezen a napon született Neil Young világhírű zenész-énekes. A '60-as évek eleje óta aktív zenész, 1995 óta a Rock and Roll Hall of Fame tagja. Közös albumot készített a Pearl Jammel, és zenélt Bob Dylannel és Bruce Springsteennel is. Boldog 70. születésnapot kívánunk neki!

A nap képe

Eduardo Kobra brazil képzőművész Ayrton Senna néhai háromszoros világbajnok brazil Forma-1-es autóversenyzőt ábrázoló falfestménye Sao Paulóban. MTI