Jön a négyajtós Audi TT?

2014.04.01. 15:14

Az Audi TT harmadik generációját mutatták be nemrég, de a kétajtós kupé a statisztikák szerint pillanatnyilag nem a legjobb üzlet. Ezért fontolgatja az Audi, hogy készít egy célszerűbb változatot, amely nagyobb érdeklődést generálhat.

A kétajtós kupékat mostanában egyre kevésbé kedveli a piac. Tavaly például ez volt a leggyengébben szereplő piaci szegmens, a JATO Dynamics adatai szerint vagy 31%-ot esett a kereslet a kupék, és 21%-ot a prémium-kupék iránt. Ez a tendencia az Audi TT eladásain is érezhető volt, 21800-ról 18300-ra esett vissza a kereslet. És bár a harmadik generáció megjelenése nyílván megdobja majd a forgalmat, az Audi számára egyre kevésbé lesz kifizetődő a típus gyártása. Ám úgy hallani, találtak megoldást: a TT-ből egész kis típuscsaládot fejlesztenek ki. A jelenleg is kapható kupé és kabrió változatok mellett készülhet belőle négyajtós kupé – hasonló a Mercedes CLA-hoz – és shooting brake, azaz sportos, bár kevéssé hasznos háromajtós kombi is.

Mivel az új TT már az egységes MQB struktúrára épül, és felhasználhatják a TT alkatrészeinek egy jórészét is, a fejlesztés viszonylag gyorsan végbe is mehetne, így a nagyobb TT-k akár már két-három éven belül bemutatkozhatnának. Számunkra külön jó hír lehet, hogy az Audi, amely eddig is Győrben gyártotta a TT sportkocsikat, a család többi tagját is itt gyárthatja, ami további bővítéseket és újabb munkahelyeket jelenthet a magyar Audi gyártelepen.

Az Audi vezetése persze még nem döntött, egyelőre azon dolgoznak, hogy felmérjék, milyen keresletre számíthatnának, ha az újabb TT változatok megjelennek. Ezek ugyanis csak akkor kaphatnak zöld utat, ha a gyártó nyereséget remélhet belőlük.