Norvégiában már tízből nyolc új autó elektromos

2020.10.05. 06:27

Látszott már a hónap közepi számokon, hogy a szokottnál is nagyobb fölényben vannak a villanyautók a norvég piacon, de a hónap végi összesítés elképesztő számokat hozott: 81,6 százalékos részesedést értek el szeptemberben a plug-in hibridek és a tisztán villanyautók Norvégiában.

h6h

Rengetegszer rácsodálkoztunk már a villanyautók térnyerésére a norvég piacon, de ami az elmúlt években a fölény fokozatos elérése volt, az ma már erős dominancia. Kijöttek a szeptemberi új autó-eladási statisztikák, amik azt mutatják, hogy tavalyhoz mérten 75 százalékot erősödtek a részben (plug-inok) vagy egészben elektromos autók a friss vásárlásoknál. Ezzel már 80 százalékos részesedés fölött jártak múlt hónapban, ami azt jelenti, hogy tíz szeptemberben eladott új autóból csak kettőt nem lehet konnektorra dugni az országban.

VW ID 3 08

A számok konkrétan úgy néznek ki, hogy tisztán villanyosból 9560 fogyott szeptemberben az északi országban, míg plug-inből 3129. Érdekesebb a márkaverseny, ugyanis a debütáló ID3 magasan vert mindenkit 1989 eladással, így például a Model 3-at (1116) vagy a szintén újdonság Polestar 2-t (937), ami rögtön egy rejtélyes hibával mutatkozott be Európában.

Az éves összesítést a VW sikerétől függetlenül amúgy az Audi E-Tron vezeti továbbra is, abból idén eddig 7690-et vettek a norvégok.