A Volkswagen márka nem költ többet autósportra

2020.12.02. 11:00

Úgy tűnik, a Volkswagen csoport a sporttevékenységét is jobban próbálja beosztani, mint eddig: megszűnik a házon belüli versengés, a VW márka pedig meg is szünteti az ilyen irányú tevékenységeit.

A Volkswagen Motorsport az elmúlt évtizedekben kifejezetten sikeresen működött: a márka tarolt a Dakar ralin, azután a WRC-ben, végül pedig körbehaknizták a leghíresebb hegyi versenyeket és versenypályákat az ID.R villanyautóval. Ám úgy tűnik a vállalatvezetés mindebben inkább a haszontalan pénzszórást látja, mint a megtartásra érdemes értéket. Így a Volkswagen Motorsportot, amely külön cégként működött, megszüntetik, a szakembereket pedig a VW más fejlesztéseiben tervezik alkalmazni.

„Az a mély műszaki szakértelem, amely a motorsport-munkatársaink sajátja, illetve az ID.R programmal felhalmozott ismeretek velünk maradnak, és az ID család utcai típusainak fejlesztésében segítenek majd minket.” - fogalmazott Dr. Frank Welsch, a Volkswagen igazgatótanácsának tagja.

Az év végével a két eladásra kínált Motorsport típus, a VW Polo R5 és a Golf GTI TCR előállítása is megszűnik, ám a Volkswagen azt ígéri, hogy ezek alkatrész-ellátását még évekig biztosítják.

Ahogy az Audi korábbi bejelentéséből kitűnik, a Volkswagen csoport nem hagy fel teljesen a sporttevékenységgel, de úgy tűnik, az eddiginél okosabban igyekeznek beosztani az erőforrásokat. Így az Audi például kivonul a Formula E-ből, ahol a Porsche képviselheti tovább a vállalatot, és a Dakar ralira, illetve a hosszú távú sportkocsiversenyekre koncentrál majd.