Az Alfa Romeóból is villanyautó-márka lesz

2021.08.09. 09:40

A Stellantis legújabb bejelentése szerint a 12 meglevő márkából öttel indítják el az elektromos modellekre váltás folyamatát, és ezek közül három a cégcsoport luxusautós márkacsoportjának három tagja, az Alfa Romeo, a DS és a Lancia lesz.

4

Az igazi meglepetés az, hogy az Alfa Romeót állítják át elsőként tisztán kínálatra: a cég terveiben az szerepel, hogy 2027-től nem is árulnak mást, sem Európában és környékén, sem Észak-Amerikában, sem Kínában. Ez alapján valószínű, hogy belsőégésű motorral már csak a nagyon közeli jövőben mutatnak be Alfa Romeo modelleket – a Tonale állítólag már nagyon közel áll a gyártáshoz, valószínűtlen, hogy ezt ne dobnák piacra – később viszont már nem.

Ehhez képest a DS kapcsán csak annyit ígértek, hogy 2024 után már csak teljesen elektromos újdonságok jönnek, és ugyanez a Lanciára 2026-tól lesz igaz, ha minden a tervek szerint megy majd.

A nagyobb Stellantis márkák közül az Opel és a Fiat jelentette be eddig, hogy már tervezik az átállást az elektromos autók gyártására: az Opel 2028-tól nem árulna mást, Fiat pedig 2025 és 2030 közé tervezi a váltást.

A sietség a villanyautó-gyártóvá válással kapcsolatosan egyébként nem véletlen: az EU felől olyan híreket hallani, hogy 2035-től betiltaná, vagy legalábbis ellehetetlenítené a belsőégésű motoros autók forgalmazását, így egy új, tisztán elektromos választék kifejlesztése minden olyan márka számára létkérdés lehet, amely elsősorban az európai piacból próbál megélni.