Kulcs se kell a Genesis villanyautójához

2021.09.21. 14:56

Egyre sokasodnak a közös platformra épülő villanyautók: a Volkswagen csoportban ilyen a VW ID.4, a Škoda Enyaq és az Audi Q4 e-tron, a Kia-Hyundai csoportban pedig a Hyundai Ioniq 5, a Kia EV6 és a Genesis GV60. A koreaiak utóbbit szánják a kínálat tetejére, lévén a Genesis a cégcsoport prémium márkája. Úgy tűnik, a kiegészítő funkciókból is ide jut majd a krém. Először. 

1

Az első ilyen tech a Face Connect, ami a biometrikus adatai, azon belül is az arca alapján ismeri fel az embert, és jogosultság esetén, be is engedi bármilyen fizikai vagy digitális kulcs nélkül. Emellett a felhasználóhoz rendelt beállításokkal (ülés, HUD, tükrök, infotainment) indítja az autót.

Kép: Genesis
Kép: Genesis

Hogy sötétben vagy egyéb, rossz látási viszonyok mellett is működjön az arcfelismerés, a Genesis egy infravörös (Near-Infra-Red) kamerát használ. A technológia mentesíti a felhasználót a kulcs/okoskulcs/telefonos app hurcolása alól, csak arra kell ügyelni, hogy az arc ne sérüljön meg - kellemetlen lenne, ha egy szerencsétlen esés után még az autó se engedné be az embert. További újítás, hogy az autót már ujjlenyomattal is el lehet majd indítani - hasonló technológia már volt a Hyundai-nál, és az új Toyota Land Cruisernél is elérhető lesz.

Valamivel földhözragadtabb, de annál hasznosabb, hogy a Genesis-ek már nem csak a felhasználó interface funkcióit tudják távolról frissíteni, de az autó olyan mélyebb rendszereit is, mint az integrált vezérlőegységet, a felfüggesztést, a fékeket, a kormányzást és a légzsákokat.

via motor1.comHirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.