Még egy görög sziget vált villanyautókra

2021.11.08. 16:20

Érdekes kísérlet zajlik az Égei-tengeri szigetvilágban: úgy tűnik, néhány kisebb sziget vezetése felismerte, hogy milyen fontos szerepet játszhat az elektromos autók népszerűsítésében.

Korábban Astypalea szigetén döntöttek úgy, hogy – a VW csoport aktív segítségével – eltüntetnek minden üzemanyagot égető járművet, most pedig egy másik sziget, Chalki is hasonló programot hirdetett. Az elsődleges különbség, hogy ezen a szigeten a Citroën látja majd el a hatóságokat elektromos járművekkel.

Egy ilyen tengeri sziget tökéletes terep az elektromos autóknak, hiszen ha nincsenek nagy távolságok, a villanyautók viszonylag lassú tölthetősége megszűnik problémának lenni. Chalki ilyen szempontból különösen jó választás, hiszen a teljes szárazföldi terület mindössze 37 négyzetkilométer, amivel ez a környék legkisebb szigete.

Itt tényleg bárhova oda lehet érni autóval negyed órán belül, még ha az autó egy Citroën Ami is. A szigeten a rendőrség és a partiőrség is egy-egy ilyet kap, ám a 45 km/h-s végsebesség és a 70 km körüli hatótáv ebben a környezetben valószínűleg bőségesen megfelel majd. Az önkormányzat két nagyobb személyautót kap, két E-C4-est, illetve egy elektromos Spacetourer kisbuszt, a helyi energiaszolgáltató pedig egy E-Jumpy furgont kap.

Úgy tűnik, ezzel le is fedték a közel ötszáz lakosú sziget hivatali autószükségletét, ami mindenkinek jó lehet. A Citroën számára jó reklám ez, már csak azért is, mert az ide látogató turisták lépten nyomon a francia márka termékeibe botlanak majd, Chalki pedig öko-szigetként juthat némi figyelemhez.