A Mercedes eladja Renault részvényeit

2021.11.12. 11:36

A Mercedes 9,2 millió Renault részvényét kínálja fel eladásra 316 millió euróért. Ezzel lassan teljesen felszámolódik a korábbi kereszttulajdonlás a két vállalat között.

merc renault

Ez a korábbi adatok szerint a francia autógyártó mintegy 3,1%-nyi tulajdonjogával egyenértékű, és a Daimler számára 5%-os szavazat jogot biztosított a Renault részvényesek között. Ez jelentősebb beavatkozásra persze nem ad módot a legnagyobb tulajdonos, a francia állam 15,1%-a mellett, de arra elegendő volt, hogy a Daimler belelásson a Renault belső ügyeibe, és szükség esetén közvetlenül jelezhesse, hogy mi a véleménye ezekről.

A kereszttulajdonlást egyébként nem a német fél kezdte el felszámolni. A Renault és a Nissan már az idén tavasszal megszabadult Mercedes részvényeitől – a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy anyagi veszteségük egy részét az eladásból fedezzék – így az egykori kölcsönös részvénycseréből már csak a Mercedes 3,1%-nyi Nissan részvénye maradt.

Egyelőre úgy néz ki, ennek ellenére a két vállalat közti együttműködés megmarad, ha nem is az eredetileg elképzelt méretekben. A Mercedes-Infiniti együttműködés már évekkel ezelőtt kútba esett, ahogy megszűnt a Nissan Navara alapú Mercedes X osztály gyártása is, ám úgy néz ki, haszonjármű-fronton folyatódhat az együttműködés. Erre utal legalábbis az új, Renault Kangoo alapú Mercedes Citan megjelenése.

Emellett valószínű, hogy a nagyobb furgonok gyártásában is csak egymásra hagyatkozhat a két gyártó, miután már korábban elveszítették partnereiket. A Renault az Opellel, a Mercedes pedig a Volkswagennel dolgozott együtt korábban, de miután mindkét szövetség felbomlott, ezen a területen is csak együtt csökkentheti a fejlesztési költségeket a két cég.