Szaúd-Arábia a Foxconnal együtt építhet BMW-alapú villanyautókat

2021.12.03. 09:12

Már korábban is szóltak hírek arról, hogy a tajvani Foxconn, az Apple egyik legnagyobb beszállítója beszállna az autóiparba (korábban írtunk is a Stellantis x Foxconn és Geely x Foxconn együttműködésekről), de most konkrétumokkal is szolgált két, a neve elhallgatását kérő bennfentes: elvileg Szaúd-Arábia 450 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Befektetési Alapja (Public Investment Fund) lenne a partner. Velocity néven hoznának létre egy üzleti entitást, ami a majdani vegyes vállalat többségi tulajdonosa lenne.

A Foxconn nemrég mutatta be a Foxtron Model C villanyautó-prototípust
A Foxconn nemrég mutatta be a Foxtron Model C villanyautó-prototípust

A Foxconn csak kisebbségi tulajdonosként venne részt a dolog üzleti részében, sokkal inkább a szoftvert és az elektronikai rendszereket szolgáltathatja majd a villanyautókhoz, amelyekhez a BMW-től licenszelnék a padlólemezt. A bajor gyártótól egyébként nem idegen ez az üzletpolitika, az Ineos Grenadier terepjáróhoz motorokat, a vietnámi VinFastnak pedig az X5-ös egy korábbi technikáját szolgáltatták.  

A szaúdiak részéről sem teljesen váratlan a lépés, korábban már próbálkoztak azzal, hogy a hosszú távon relevanciát veszítő olajiparuk mellett más irányba, például az autóipar felé fordítsák az ország gazdaságát, de a közelmúltig ez nem nagyon sikerült. A legutóbbi akciójuk azonban már mutat némi eredményt, 2018-ban fektettek be a Lucid villanyautós startupba, ami az Air nevű modellel már komoly versenyző lehet a szegmensben. A Foxconnal közös vállalkozás elvileg még nincs véglegesítve, de ha hihetünk a két informátornak, még idén nyélbe üthetik az üzletet.

via Bloomberg