Szinte teljes önvezetést ígér a Tesla 2022-re

2021.12.31. 09:51

Újabb lehetetlen ígérettel kavarta fel az év vége csöndes állóvizét Elon Musk. A Tesla-vezértől egy interjúban kérdezték meg, mikorra érhetik el a négyes szintű önvezetést a cég autói, ő pedig a tőle megszokott szerénytelenséggel csak annyit válaszolt: nagy valószínűséggel már jövőre.

autopilot working

A Level 4-es, vagyis négyes szintű önvezetés egyébként magas automatizáltságot jelent, amely során az autó már rossz útviszonyok között is képes beavatkozás nélkül közlekedni, tud reagálni a váratlan helyzetekre, így akár a megkülönböztető jelzést használó járművekre is. Bár emberi sofőrre egyáltalán nincs szükség, mégsem nevezzük ezt teljes önvezetésnek, mivel csak előre beprogramozott, vagy jól feltérképezett útvonalon tud közlekedni.

Musk kijelentése már csak azért is nagyon merész, mert a Tesla jelenlegi vezetéstámogató rendszerein is van még mit javítani. Nyáron például az NHTSA kezdte vizsgálni az Autopilotot, miután több olyan esetet is feljegyeztek, ahol az erős, villogó fény zavarta össze annyira a rendszert, hogy baleset lett a vége.

Mindenesetre a Level 4-es önvezetés megvalósítása nem kis lépés lenne, ugyanakkor érdemes ezeket a kijelentéseket egyelőre óvatosan kezelni. A Teslának amúgy is van némi elmaradása az eddigi ígéretek teljesítésében, elég, ha csak a Cybertruck, az új Roadster és a Semi csúszására gondolunk.