Ez lehet a Volvo XC90 utóda

2022.08.15. 10:43

A Volvóról egy ideje már tudjuk, hogy jóval a 2035-ös európai uniós határidő előtt, már 2030-ban befejeznék a teljes elektromos átállást, vagyis onnantól kezdve kizárólag tisztán villanyhajtású autókat gyártanának. Nem meglepő tehát, hogy az XC90 utódjáról is kiderült korábban: az is elektromos autó lesz. Most kiszivárogtak a szabadalmi képek.

Szembetűnő változás az aktuális XC90-hez képest a hűtőrács nélküli maszk, valamint a teljesen eltérő formájú első fényszóró. A lámpatest alatt függőleges tájolású légbeömlőt találunk. Hátul szintén a lámpa az egyik markáns különbség, az ugyanis nem függőleges, hanem C alakot formáz, de a hátsó szélvédő alatti részen végigfutó betét össze is köti a jobbost és a balost. A hajtásmódra utal az is, hogy nincsenek kipufogóvégek – persze, ha nagyon akarják, egy lefelé fordított véget azért jól el lehet rejteni.

Arra is fény derült továbbá, hogy a Volvo levédette az EXC90 típusjelzést, vagyis könnyen lehet, hogy így hívják majd az XC90 villanyos örökösét. Ez annyiból meglepő húzás lenne, hogy korábban maga Hakan Samuelsson Volvo-vezér jelentette be, szakítanak a betű-szám kombinációkkal, és rendes neveket adnak autóiknak. Kicsivel később pedig levédették az Embla elnevezést, azóta tehát arra számított a világ, hogy az váltja az XC90-et.

Az eredeti tervek szerint egyébként erre az esztendőre, 2022-re tervezték a bemutatót. Nem tudni, hogy az alapanyaghiányok és az ellátási láncokban tapasztalható akadozás keresztbe tett-e ennek az elképzelésnek, és csúszik a modell, vagy időben leleplezik az új villany-SUV-t.