Váratlant húzott, lepasszolja a belső égésű motorok gyártását a Renault

2022.09.02. 18:07

Átszerveződik a Renault: a francia márka megegyezhetett a Geelyvel és egy olajtársasággal. Közös cégbe tömörülve gyárthatják ezentúl a belső égésű motorokat. A Renault és a Geely 40-40 százalékot, míg az olajtársaság 20 százalékot tervez birtokolni majd ebben a cégben. Így tulajdonképpen a Renault megválna a belső égésű motorok gyártásával kapcsolatos részesedésének nagy többségétől.

39352449 c43446d49e70e50d0e6796b706e660b7 wm.png

Legalábbis a Reuters forrásai szerint ezek a tervek. Ez eddig egy egészen szokványos iparági hír, azonban a cég neve igen érdekes, ami nem más lett, mint a Horse, vagyis ló. Az átstrukturálás további eleme, hogy létrejönne egy Ampére nevű cég is, ami a Renault elektromos autókkal foglalkozó részlegét takarná. Ez utóbbi francia tulajdonban maradna.

Az egyelőre még kérdéses, hogy az üzletben érdekelt olajtársaság melyik pontosan, de egyes információk (többek közt az Automotive News Europe) szerint a szaúd-arábiai Aramcóról van szó, amely jelenleg a világ legértékesebb cége.

Az üzlet célja egyébként az lehet, hogy a francia gyártónál így plusz erőforrások maradhatnak, amiket máshova tud átcsoportosítani. Ugyanakkor azt érdemes kiemelni, hogy ezeket az információkat egyelőre egyik cég sem erősítette meg. A Geely és a Renault kapcsolata amúgy nem új: a kínai gyártó idén bevásárolta magát a Renault dél-koreai részlegébe.

Forrás: Reuters