Jövőre visszavonulhat a Mégane RS

2022.10.06. 06:02

A Renault Mégane RS a sportos csapotthátúak egyik prominense, a Nürburgringen a Honda Civic Type-R-rel felváltva döntögették az elsőkerék-hajtású körrekordokat. A márka egy ausztrál képviselőjétől származó információ szerint azonban a sportváltozat gyártása 2023 végével befejeződhet.

A Renault a hetvenes évek vége óta tart fenn motorsportra szakosodott részleget, ám először 2000-ben, a Clióból készült igazán Renault Sport (RS) jelzésű utcai Renault. A Clio RS pályafutása 2019-ig tartott, a jelenleg is futó ötödik generációból már csak RS-Line csomagot kapni, ami azonban már nem sportváltozat, hanem komolyabb felszereltségi szint.

Ha igaz a hír, és a Mégane RS is a vérpadra kerül, akkor mindössze három generációt fog megélni a sportkompakt: az első, Mégane II-n alapuló típust 2004-ben, a kettest 2010-ben mutatták be, a jelenlegi, 300 lóerős változat pedig 2017 óta van forgalomban, a Nordschleife elsőkerék-hajtású rekordját is az ebből a generációból készült Renault Mégane R.S. Trophy-R állította fel 2019-ben.

Az RS sírját többen is ássák: nemrég csökkenni kezdett a belső égésű motoros Mégane iránti kereslet; ugyanakkor a sportváltozat eleve rétegmodell volt, amelyből az elektromos átállás felé tartva újat fejleszteni már nem érné meg. Kizártnak tűnik, hogy az új, elektromos Mégane E-Techből építenének hegyesebb verziót, ez a szerep az Alpine-ra szállt.

A Tulaj a Pályánban Wéber Gábor hajtott meg egy RS-t, az adást itt lent találod: