5,6 milliárd eurót költ a Škoda az elektromos átállásra

2022.12.04. 06:36

Škoda annyira súlyos pénzösszeget fektet az elektromos fejlesztéseinek élénkítésébe, hogy az szabad szemmel is jól látható hatást fejt ki a projektjeik létrejöttére. Egészen pontosan egy 5,6 milliárd eurós csomagot jelentett be Klaus Zellmer, a márka vezérigazgatója.

Hogy kontextusba helyezzük ezt a brutális összeget, az Európai Unió ugyanennyit költött el tavaly a magfúzió energiaforrásként való felhasználhatóságának tesztelésére és fejlesztésére az ITER-megállapodás keretében, miközben az egy lényegesen nagyobb léptékű kutatás. 2300 milliárd forint meg az apró. Szóval marha sok.

Ez Zellmer szerint 80 százalékkal több, mint amit akárcsak egy kósza évvel ezelőtt szántak erre a területre. A Škoda szerint a befektetés eredménye gyanánt már 2026 végéig három olyan elektromos modellel bővülhet a kínálatuk, amelyeknek eredetileg csak négy évvel később, 2030-ban kellett volna elkészülniük. Az egyik várhatóan az augusztusban bemutatott Vision 7S koncepció szériaváltozata lesz, mellette egy kis városi autót és egy kompakt crossovert várhatunk.